Forskarens hopp och varning: Pågår mycket skit

Uppdaterad 2021-11-19 | Publicerad 2021-11-18

Den senaste tidens avslöjanden, visselblåsningar och vittnesmål om kränkningar och övergrepp målar en omskakande bild inifrån hockeyn, men kan bygga en bro till en sundare miljö.

Samtidigt pekar studien ”Slutsnackat”, genomförd av Linnéuniversitetet
och Smålands Ishockeyförbund, på att det skarpa tonläget bland unga spelare höjs.

– Man har på Smålands ishockeyförbund upplevt att verbala påhopp rasistiska, homofobiska och sexistiska tillmälen eskalerat, säger universitetslektorn Tobias Stark.

Omskakande vittnesmål har satt fokus på miljön i NHL. Spelaren Kyle Beach gick i bräschen när han vågade öppna upp och berätta om hur han blivit utsatt för sexuella övergrepp som ung spelare inom Chicago Blackhawks

Brottsliga beteende som sopats under mattan eller tystats ner många år har kommit upp till ytan.

I dyningarna efter den debatten har den svenska tv-profilen och före detta spelaren Erik Granqvist tagit mod till sig för berätta om upplevelser i samband med inkilningar som han hade förträngt och burit djupt inom sig. 

Historier rullas upp, minnen och obehag väcks till liv och trauman kan bearbetas.

Förhoppningsvis ger de starka berättelserna syre för nya vindar.

Är vittnesmålen tecken på att förändringsprocessen redan skjutit fart?

Sportbladet låter Tobias Stark, universitetslektor på institutionen för idrottsvetenskap på Linnéuniversitetet, ringa in nuläget.

– På ett plan kan man säga att detta är en allmänmänsklig problematik som finns i alla sammanhang. Sen finns det inom ishockeyn och andra idrotter, idrottsspecifika saker, inte minst inom NHL, säger Stark och fortsätter:

– Historiskt sett har NHL betraktats som den mest feodala av alla amerikanska idrotter som bottnar i en reaktionär människosyn, vi talar om människor. Över tid har det blivit bättre, men det är långt ifrån klart.

”Vill styra bort negativ uppmärksamhet”

Ishockeyforskare Stark pekar på det faktum att ledare fått sparken först nu, trots att det florerar besvärande uppgifter om att mycket av det som nu kommit fram varit vida känt inom sporten sedan länge, vittnar om en tystnadskultur där ekonomiska och idrottsliga intressen länge fått företräde framför humanitära värden.

– Detta är en större fråga än att avsätta enskilda personer som har begått övergrepp osv. Att personerna ifråga har nått så höga personer och fått fortsatt förtroende eller fina vitsord till andra jobb från ägare och styrelser trots deras övergrepp uppenbarligen varit kända sedan länge säger något om hur allvarlig situationen är. Det har varit buisness as usual till dess att det blivit ett offentligt mediedrev, först då har de fått gå på planka. Intrycket man får är att det helt enkelt handlar om konflikthantering och affärsmässiga avvägande Man vill styra bort negativ uppmärksamhet. Om humanitära världen varit utslagsgivande hade något gjorts redan långt tidigare. Det är åtminstone vad man kan frukta fram till det att motsatsen är bevisad. NHL behöver gå från ord till handling – och det nu!

Finns det en rörelse i syftet att se över värdegrunderna inom NHL?

– Det är en viktig fråga. Det är oklart. NHL är ett företag. Det finns ingen öppenhet i det här, Gary Bettman (NHL-chefen) har sagt att man har en policy för hantering av trakasserier, men mig veterligen är det ingen som har sett den planen. Så länge insynen är noll kommer vi inte nå pudelns kärna, säger Tobias Stark och betonar:

– Det vi ser över tid är någon form av förbättring, men innan den utvecklingen manifesterats av handling kan man inte utgå från att det här är ett nytt kapitel. NHL har mycket att bevisa på det området, så även inom svensk hockey. Det är allt som ofta de idrottsliga intressena som får gå före och så har det varit i Sverige fram till nu, säger Tobias Stark och pekar på det faktum att den Brynässpelare som 2020 tilläts spela trots att han var anklagad för misshandel och våldtäkt (förundersökningen för våldtäkt lades ner).

– Det är jättepositivt att Erik Granqvist går ut och berättar. I den bästa världar är det tecken på att en stor förändring är på väg att ske. Det är sådana saker som krävs, att stora kända förebilder lyfter på hatten och pratar, säger ishockeyforskaren.

Men det finns en utveckling på pojk- och herrjuniorsidan som oroar.

Måste gå hela vägen för att få till en förändring

När Smålands ishockeyförbund upptäckte ett ökat problem med matchstraff och avstängningar som följd av olämpligt språkbruk drog man tillsammans med bland andra Linnéruniversitetet igång studien "Slutsnackat".

– Man har upplevt rasistiska, sexistiska och homofobiska tillmälen. Man skriker bögjävel på motståndarna. Eskaleringen av utvecklingen är densamma på ungdomssidan i Nordamerika, säger Tobias Stark.

Men innan man drar för stora växlar får man fundera på om det:

Finns en ökad benägenhet att upptäcka "fallen".

En språkkultur som finns bland ungdomarna. 

En ökad invandring från latinska länder och en medföljande svordomskultur.

– Det är säkert en generationsfråga, men det finns något här, säger Tobias Stark.

För att det ska bli en förändring måste det gå från att folk pratar till att ledare och tränare agerar hela vägen ner till landets hockeyskolor. Resultatet i studien är nyligen rapporterat.

– Det pågår enormt mycket skit där ute, säger Tobias Stark och konstaterar:

– Kriget är inte vunnet på lång väg, men ett stort slag är det.

Följ ämnen i artikeln