Ungdomsidrotten jämförs med trafficking

Publicerad 2022-05-02

Vägen till en framgångsrik idrottskarriär är lång och tuff.

De mest extrema fallen av tidig professionalisering jämför Riksidrottsförbundets barn- och ungdomsansvariga, Malin Träff, med trafficking.

– Pengar, makt och framgång är otroligt starka drivkrafter för många, även inom och runt idrotten, säger hon till Sveriges Radio.

Många drömmer om en idrottskarriär.

Men vägen dit är lång. Och för en del idrottsutövare startar elitsatsningen i alldeles för tidig ålder och de mest extrema fallen jämför Malin Träff med något som är olagligt.

– I de allra grövsta fallen kan man kalla det för trafficking. Vi behöver motverka det på alla sätt som vi kan, säger hon och fortsätter:

– Vi har diskuterat den typen av frågor i samband med stora mästerskap som OS, där vi de senaste året sett väldigt unga medaljörer.

”Blir helt avgörande”

För att få till en förändring säger Malin Träff att det är viktigt att idrottsförbunden jobbar för att ändra de internationella regelverken.

– En annan del är det arbete som vi gör här i Sverige som handlar om att syna och luckra upp de här idéerna som gör att de idrottsliga prestationerna, pengarna eller makt kan väga tyngre än de här ungdomarnas bästa. Därför blir det helt avgörande med det här förebyggande arbetet om samtal och utveckling för att vi ska få till en förändring.

I sommar ska det internationella skridskoförbundet rösta om att eventuellt höja åldersgränsen för deltagande i seniormästerskap.

Det svenska gymnastikförbundet vill höja åldersgränsen för att delta i seniormästerskap från 16 till 18 år för att inte ”pressa och stressa barn”.

Följ ämnen i artikeln