Därför stänger skidlandslaget dörren till gymmet

”Behöver inte öka den kroppshysteri som finns”

Publicerad 2019-11-24

GÄLLIVARE. Norges skidförbund uppmanade sina åkare till medvetna val om hur framstår på sociala medier.

Svenska landslaget har fört samma diskussioner.

Risken för den kroppsliga exponeringen är också en av orsakerna till att lagledningen har stängt dörren till gymmet.

– Vi behöver inte öka den kroppshysteri som finns, säger damtränare Magnus Ingesson.

Skidlandslagets stjärnor är förebilder för unga kvinnor och män. De flesta är frekventa på sociala medier och har kontakt med sina fans.

Men de är också idrottsutövare som utsätter sina kroppar för extrema påfrestningar, vilket inte alltid är normalt och som sker under kontrollerade former. Inför helgen berättade bland annat norskan Ingvild Flugstad Östberg att hon hade fått startförbud av hälsoskäl.

Debatten kring ätstörningar och kroppsfixering finns ständigt närvarande kring skidåkningen och i våras slog den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen larm om ätstörningar hos unga norska längdåkare.

– Det har aldrig varit så illa som nu, sa hon till SVT Sport.

I svallvågorna efter larmet uppmanade norska skidförbundets utvecklingschef Brit Baldishol landets landslagsåkare att göra medvetna val om hur de visar upp sina kroppar på sociala medier. Rådet: inte för avklätt.

Debatten kring riskerna att exponera sina bara kroppar på sociala medier plockades upp av den svenska landslagsledningen.

”Respekt mot alla åkare”

Risken för att kroppsnära bilder sprids på åkarna är en av orsaker till att landslaget stängt gymmet. För några år sedan var det inte ovanligt att media kunde dokumentera styrketräningspassen. Sportbladet var bland annat med på gymmet i Torsby i augusti 2014.

– Vi tyckte att debatten i Norge var en bra idé att spinna vidare. Vi pratade om det och från den synvinkeln är inte gym den bästa miljön. De behöver inte visa så mycket hud och kropp, säger Magnus Ingesson som påpekar:

– Det finns fler aspekter. Det är med respekt mot alla åkare. En del åkare tycker det är okej, men andra kanske inte vill ha fotografering och filmning i gymmet. Dessutom kanske vi inte alltid vill visa vad vi gör i gymmet, säger Ingesson.

”Måste ta ett ansvar”

Debatten från i somras landade enligt tränaren bra hos de aktiva.

– Jag tror att de flesta tycker att det är vettigt, säger Ingesson.

Svenska skidförbundet är också offensiva i sina sociala kanaler. Men även där tar man nu ett större ansvar för vilken form av bilder som publiceras, enligt Magnus Ingesson.

– Vi måste ta ett ansvar för vad vi lägger ut. Vi lägger inte ut allt och vi släpper inte media i gymmet, säger han.

Magnus Ingesson