”Det handlar om människor och liv”

Norska OS-medaljören arbetslös efter petningen: Blivit dåligt behandlad

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Foto: TT

OS-medaljören från 2018 Maren Skjölds karriär kan vara över – mot 26-åringens egen vilja.

Detta sedan den skadedrabbade norskan ratats från landslaget.

– Det är brutalt, för att använda ett starkt ord, säger Skjöld till NRK.

Under sin fortfarande korta karriär har norska alpinåkaren Maren Skjöld fått uppleva två VM och ett OS, med bronsmedaljen i lagtävlingen från de olympiska spelen i Sydkorea 2018 som höjdpunkt.

Men nu har norskan, bokstavligt talat över en natt, blivit arbetslös.

”Arbetslös i dag”

När budgeten för det alpina norska landslaget sjunker från 69 till 62 miljoner norska kronor finns det inte längre plats för 26-åringen. Detta efter en fjolårssäsong som Skjöld fick spolierad av två fotledsskador.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Du går från att vara redo för en ny säsong till att vara arbetslös i dag. Jag har snackat med Claus (J. Ryste, sportchef) om att kommunikationen har varit för dålig. Att jag inte fått en ordentligt varning tidigare om att jag skulle petas. Han var ödmjuk kring att processen kunde varit bättre. Man måste förstå att det är människor och deras liv det handlar om, säger Skjöld till NRK och menar att hon blivit dåligt behandlad.

”Jag har sökt skolor till hösten”

Maren Skjöld säger att hon nu mer eller mindre känner sig tvingad att ge upp karriären. Att få till en tillräckligt bra satsning på egen hand är helt enkelt för dyrt.

– Jag har sökt skolor till hösten för att ha en reservplan. Men nu tror jag att jag måste använda mig av tiden. Det viktigaste är att göra det val som är bäst för mig. Det finns andra bra saker där ute men idrott har varit en stor del av mitt liv. Det blir brutalt.

Sportchefen Claus J. Ryste medger att förbundet kunde hanterat frågan bättre.

– Men vi är också i en process med liten förutsägbarhet. Hon anser att beskedet kunde kommit tidigare och det har jag förståelse för, men jag tror också att besvikelsen över att inte få vara med längre färgar henne, säger Ryste.

Publicerad:

LÄS VIDARE