Kansas City Chiefs vann Super Bowl efter jättedrama

Publicerad 2023-02-13

Super Bowl LVII blev högdramatisk.

Till slut kunde Patrick Mahomes leda Kansas City Chiefs till seger mot Philadelphia Eagles.

– Jag försökte att bara fokusera på en spark, säger Harrison Butker, vars fieldgoal avgjorde matchen.

För första gången någonsin startade två svarta quarterbacks i Super Bowl när Patrick Mahomes ledde Kansas City Chiefs mot Jalens Hurts Philadelphia Eagles – och de båda stjärnorna levererade verkligen.

Hurts, som gjorde sitt första framträdande i Super Bowl sprang själv in tre touchdowns och passade till en medan Mahomes passade till tre touchdowns för Chiefs.

Chiefs vände och vann

Philadelphias Kenneth Gainwell såg ut att ha ta matchens första touchdown, och firade med en liten dans, men det visade sig att han inte hade centimeterna på sin sida, och äran gick i stället till lagkamraten Jalen Hurts några spelsekunder senare. Philadelphia fick också med sig extrapoängen och gick upp i en 7–0-ledning.

Kansas City svarade snabbt och kunde kvittera strax efteråt, en ställning som höll sig till första periodvilan.

PLUS: Åtta jätteskandaler som har skakat om NFL

Patrick Mahomes utsågs till MVP i Super Bowl LVII där Kansas City Chiefs slog Philadelphia Eagles.

I andra kvarten rivstartade Philadelphia, och hade när perioden bara var åtta sekunder gammal hunnit fördubbla sina poäng. Där och då såg laget ut att ha kontrollen över matchen, men quarterbacken Jalen Hurts fumlade med bollen, Nick Bolton såg sin chans, fiskade upp den och rusade i princip obehindrat de 36 yard som krävdes för touchdown. Men innan det blåstes för halvtidsvila hade Hurt lyckats botgöra med en egen touchdown. Philadelphia höll undan och kunde till och med utöka via ett fieldgoal i periodens slutsekunder och gå till vila med 24–14-ledning.

Chiefs vände i sista kvarten

Philadelphia höll fast vid ledningen även efter tredje, med 27–21, men i inledningen av den avslutande kvarten lyckades Kansas City kvittera och för första gången gå upp i ledning, till 28–27, vilket sedan följdes upp med ytterligare en touchdown och efterföljande poäng, och 35–27-ledning.

Men Philadelphia gav inte upp och lyckades med dryga fem minuter kvar kvittera till 35–35.

Med elva sekunder kvar av matchen sparkade Kansas City ett avgörande fieldgoal, vilket innebar 38–35 och att laget kan titulera sig NFL-mästare för tredje gången.

– Vi kommer inte att prata om en dynasti än. Vi är inte klara, säger Mahomes vid segerceremonin.

Super Bowl: Senaste fem årens mästare

• 2023: Kansas City Chiefs
  • 2022: LA Rams
  • 2021: Tampa Bay Buccaneers
  • 2020: Kansas City Chiefs
  • 2019: New England Patriots

Super Bowl: Senaste fem årens MVP

• 2023: Patrick Mahomes, Kansas City Chiefs