Mick Schumacher nära gå i pappas fotspår

”Målet är att vara färdig förare när jag kommer till F1”

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Mick Schumacher, 17, har startat sin satsning mot F1 – en väg där han ska skaffa sig så mycket körerfarenhet som ­möjligt för att vara en färdig förare när det väl är dags.
Foto: Foto: TT
Mick Schumacher, 17, har startat sin satsning mot F1 – en väg där han ska skaffa sig så mycket körerfarenhet som ­möjligt för att vara en färdig förare när det väl är dags.

Hans pappa är den mest framgångsrika F1-föraren i historien.

Det avskräcker inte Mick Schumacher.

– Mitt mål är att vara ­färdig förare den dagen jag kommer till F1, säger han.

Under 2015 och 2016 har intresset för tyska Formel 4 varit enormt stort. An­ledningen heter Mick ­Schumacher, son till den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher.

Han har börjat sin väg mot F1, kört Formel 4 i så väl Tyskland som Italien under säsongen och han har ett tufft och intensivt program framför sig också. Under vintern kör 17-åringen i den indiska formelserien MRF Challange för att vänja sig vid F3-bilarna och till våren vill han tävla om EM-titeln.

– Det mest logiska steget att ta är Formel 3, även om det inte är helt säkert rör vi oss i den riktningen, säger han till sport1.

”Allt blir bättre”

– Mitt mål är att vara ­färdig som förare när jag kommer till F1, men jag kan inte säga när det blir. Jag ­försöker helt enkelt att lära mig saker varje gång jag kör.

Hans karriär är noga ­planerad, även om hans pappa efter skidolyckan 2013 inte kan följa den på plats. Bakom Schumacher står flera av familjens nära vänner och planen är att han ska köra mycket för att skaffa sig erfarenheter och inte ta några förhastade ­beslut.

– Allt blir bättre för varje lopp jag kör, för varje ­säsong jag tävlar, säger Mick ­Schumacher till Motorsporttotal.

”En fantastisk kille”

– Varje fel jag gör är också bra, för man kan bara ­lära av sina misstag och det ­betyder att jag inte kommer att göra om samma sak i framtiden.

Även om familjen för­söker hålla honom undan uppmärksamheten har den blonde ynglingen en stor press på sig och många ögon följer varje steg han tar.

– Mick är en fantastisk ­kille och det går inte att blunda för hans talang, ­säger FIA:s president och Michael Schumachers nära vän Jean Todt till Eurosport.

– Men nu handlar det om att hamna i rätt team, att han har rätt människor omkring sig och hur han hanterar den press som kommer att öka för varje mästerskap han kör i.

2016 slutade han tvåa i F4 vilket gav honom 20 poäng. För att få den superlicens som krävs i F1 behöver en förare vara 18 år och ha minst 40 poäng.

Publicerad: