Barça historiska Champions League-mästare

Svenske legendaren tog sin sjunde titel

Publicerad 2022-06-19

KÖLN. Barcelona är historiska i Champions League – igen.

Mesta mästarna blev första lag att försvara sin titel i Final 4 i Köln.

Spanjorerna besegrade polska Kielce efter straffar i finalen och nu är Tomas Svensson också historisk.

De två bästa lagen med de bredaste trupperna i en Champions League-final. Då fick vi en riktig thriller inför 20 000 i arenan i Köln.

Första halvleken var en tajt historia där Kielce dock aldrig hade ledningen efter 1–0 direkt i början.

Efter tre raka målkalas i helgens Final 4 fick vi se två starka försvar med målvakter där bakom som bitvis höll världsklass: 14–13 i paus till Barcelona.

I början av andra tog Kielce ledningen men lagen fortsatte att följas åt där inget lag ledde med mer än ett mål.

Kvitterade i slutsekunden

Barcelona fick klara sig utan sin spelmotor Luka Cindric i andra halvlek på grund av en känning och i stället fick tränaren Carlos Ortega testa en rad olika alternativ på mittnio där han en bit in i andra halvlek satsade på Melvyn Richardson och en ren fransk niometersuppställning med N’guessan – Richardson – Mem.

Dika Mem hade chansen att avgöra finalen när han med 50 sekunder kvar kunde göra 29–27 men sköt utanför. I stället kunde Kielces Artsem Karalek kvittera i slutsekunden: 28–28 och förlängning 2 x 5 minuter.

Dramat fortsatte: 32–32 efter förlängningen och straffläggning väntade.

Den lyckades Barça vinna sedan Alex Dutjebajev missat sin straff medan Barça satte alla sina.

Svenssons sjunde titel

– Den här finalen måste gå till historien som en av de mest välspelade, säger experten Martin Frändesjö i Viaplays sändning.

Barça, som tagit klart flest guld av alla med elva (inklusive en i CL:s föregångare europacupen), blev därmed första lag att försvara sin titel i Final 4 i Köln, finalformatet som infördes 2010.

Tomas Svensson, finalens ende svensk, har varit med om sex av de här Barça-gulden, den första som tränare då han blev assisterande till Carlos Ortega inför säsongen.

Men det här var faktiskt Svenssons sjunde titel då han också vann med spanska Biasoa 1995. Ingen i världen har fler när nu Svensson och tränarkollegan Ortega kom upp på gamle lagkamraten Andrej Xepkins sju, vilket även förre Barça-målvakten David Barrufet har om man räknar in Champions Leagues föregångare Europacupen.

– En fantastisk match, säger Tomas Svensson till Sportbladet direkt efteråt.

”Ett nybygge”

Hur känns det att vara en av dem med flest Champions League-titlar?

– Det som var som spelare var fantastiskt. Nu hoppas jag att det här är starten på något annat fantastiskt.

Svensson är stolt över att han och Ortega lyckas under sitt första år som tränare för ett Barcelona som i fjol vann allt och gick igenom CL obesegrade.

– Det har varit ett tufft år då det är ett nybygge. Vi tappade åtta spelare, varav flera kulturbärare, och fick in fyra nya. Vi fick knappt någon försäsong heller på grund av OS. Ändå lyckades vi hela vägen fram. Otroligt bra jobbat av grabbarna, säger Svensson som i kväll flyger hem med sina familjer i ett specialchartrat plan.