Svensken missar OS – efter motståndarens sår

Publicerad 2021-06-07

Adam Chartoi.

Adam Chartoi, 23, boxades en helt avgörande match om en OS-biljett.

Men den bröts efter bara två minuter efter ett jack hos motståndaren – som också fick segern.

Sverige öppnade för att protestera men backade.

– Just nu har vi inte stolpe in, säger förbundskapten Lennart Bernström.

Efter uttåg i kvartsfinalen i går hade Adam Chartoi en sista chans att kvala till OS-boxningens 75-kilosklass i dag.

Men det blev en märklig match mot georgiern Giorgi Kharabadze.

Motståndaren kom ut frenetiskt och de båda boxarna hamnade i clinch flera gånger. Men vid en av de sammanstötningarna fick Kharabadze ett jack i ansiktet som matchläkaren bedömde för svårt för att fortsätta.

Då vidtog enligt reglerna en domarbedömning baserad enbart på de första två minuterna (av totalt nio). En bedömning som gav Kharabadze segern och OS-biljetten med siffrorna 3–2.

”Ej avsiktligt”

Chartoi vek sig dubbel i frustration och lämnade ringen.

Förbundskapten Lennart Bernström hälsade först att svenska delegationen funderade på att lämna in en protest. Men så blev det inte.

– De bedömer att skallningen ej är avsiktlig och tre domare av fem tyckte att georgiern hade flest träffar på den korta matchen så det är bara att acceptera. Just nu har vi inte stolpe in, säger Bernström.

Tidigare under måndagen förlorade Stephanie Thour sin avgörande match om en OS-biljett. Efter Chartois match förlorade även Liridon Nuha sin kvalmatch. Det innebär att Agnes Alexiusson blir enda svenska boxare i Tokyo.