Motorsport

Lewis Hamilton anklagar Red Bull för fusk

FIA skärper reglementet

Av: 

Anna Andersson

Max Verstappen och Lewis Hamilton
Max Verstappen och Lewis Hamilton

SPORTBLADET

Red Bull har utmanat Mercedes under inledningen av årets VM i Formel 1.

Nu anklagar världsmästaren Lewis Hamilton teamet för att bryta mot reglerna.

– De tjänar i alla fall tre tiondelar, anser Hamilton.

FIA svarar med att förtydliga reglerna – och införa nya tester.

Lewis Hamilton tog pole position i Spanien GP förra helgen, men han var inte nöjd. Istället kritiserade han Red Bull och utmanaren Max Verstappen. Britten hävdade att konkurrenterna fuskade.

– Red Bull är väldigt snabba på rakorna. De har den där flexibla vingen bak på bilen, de satte på den i dag och med den tjänar de i alla fall tre tiondelar, sa Hamilton till Sky efter sin 100:e pole position i Formel 1.

Aerodynamiken är avgörande för de moderna F1-bilarna och i den strängt reglerade sporten kan nyttjandet av en gråzon kan vara skillnaden mellan fiasko och succé. Därför försöker teamen konstant att skjuta på gränserna och exempelvis ha en bakvinge som är lagom flexibel, som klarar de statiska testerna men som som rör sig något bakåt under färd vilket mindre luftmotstånd och en högre toppfart. FIA (Internationella bilsportförbundet) är väl medvetna om problematiken och skärpte de redan stränga reglerna inför säsongen.

– FIA är nöjda med vår bil. Den har klarat alla tester och de är väldigt stränga, hävdar Red Bulls teacmchef Christian Horner enligt motorsporttotal.

Mercedes hotas av Red Bull

Nu reagerar FIA på Hamiltons uttalande och skärper reglerna ytterligare inför Frankrikes GP den 27 juni. Därmed kan teamen köra med den nuvarande definitionen i Monaco och Baku, för att sedan genomföra en förändring. FIA ger teamen sedan ytterligare en månad om det behövs en mindre korrigering men till Storbritanniens GP måste bilen hålla sig inom det strängare reglementet.

Än så länge är det oklart vilka team som kommer att tvingas göra förändringar, men Red Bulls motorsportkonsult Helmur Marko är inte orolig. Han anser att det är Mercedes teamchef som ligger bakom de nya anklagelserna.

– Toto Wolff har berättat detta för Lewis, för att skapa lite oreda. Vi känner oss lugna. Vår bil har klarat alla tester och kommer att göra det framöver också, säger han till Sport1.

– Detta visar bara hur allvarligt Mercedes ser på vår prestation.

VM i Formel 1 har under de fyra inledande tävlingshelgerna varit en mycket jämn kamp mellan Mercedes Lewis Hamilton och Red Bulls Max verstappen, det är första gången sedan 2018 som säsongsinledningen varit en kamp mellan två förare i olika team.

Ny kalender för Formel 1 2021

Annas Motor - Veckans snackisar 15.5

Pole position

Lewis Hamilton

En makalös strategi gav honom segern i Spanien GP och han är på väg mot sin åttonde VM-titel i Formel 1, men britten utmanas av Max Verstappen. Deras fajt är på väg att göra F1 bättre än på många, många år.

2) Indy 500

Den 30 maj är det dags för den amerikanska klassikern i Indianapolis. 35 bilar kvalar för att ta någon av de 33 startplatserna. Träningarna startar den 18 maj och nio förare som har vunnit tävlingen finns med, bland annat Takuma Sato, Juan-Pablo Montoya, Helio Castroneves och mästerskapsledaren Scott Dixon.

3) Francesco Bagnaia

Han kommer som VM-ledare till LeMans, hemmabana för den nyopererade VM-tvåan Fabio Quartararo från Frankrike. Det skiljer två poäng mellan dem och i helgen väntar regn!

– Under hela min VM-karriär har jag kört sex lopp i regn, säger Bagnaia.

4) Felix Rosenqvist

Kan han eller Marcus Ericsson slå tillbaka efter en tuff säsongsstart när nu IndyCar kör i Indianapolis? Tävlingen avgörs på roadcoursen som går intill ovalen. Detta är starten på två intensiva veckor inför Indy 500. För övrigt har deltävlingen i Kanada den 11 juli ställts in på grund av pandemin.

5) Linus Lundqvist

Talangen har inlett säsongen med tre pallplatser på fyra lopp i IndyLights. I helgen hoppas han på ytterligare framgångar i Indianapolis.

6) Valtteri Bottas

Han säljer sin Mercedes AMG-GT S för 1,9 miljoner kronor. Via sociala kanaler lovar han att lämna över bilen personligen och bjuda på en dag på go-kartbanan. Annonsen ha lett till rykten om att hans tid i Mercedes är över efter årets säsong.

7) Johan Kristoffersson

Han leder RallyXNordic inför helgens deltävling i Höljes.

8) Rally Dakar

2022 avgörs det klassiska ökenrallyt i Saudiarabien för tredjegången, och den 2–14 januari väntas en näst intill helt ny rutt. Mellan 80 och 85 procent av specialsträckorna har aldrig tidigare körts.

9) Joel Granfors

15-åringen tog två pallplatser i premiären av brittiska Formel 4.

10) VM i rallycross

Deltävlingen i Höljes flyttas till 20–22 augusti och premiären är framflyttad till 23–24 juli i spanska Barcelona. Sju deltävlingar ska avgöras fram till den 23–24 oktober.

Motorstopp

Sergio Perez

Max Verstappen behöver understöd för att kunna utmana Lewis Hamilton, men efter fyra deltävlingar av säsongen har han inte fått någon hjälp alls. Så länge Perez inte kan utmana Mercedes Valtteri Bottas kommer Verstappen att vara vingklippt i kampen mot Hamilton.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Juan Manuel Correa gör comeback i Formel 3

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Lewis Hamilton

Max Verstappen