"Möta varje åkares behov och önskemål"

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Landslagsläkaren stöd för oroliga åkare efter Kallas genomklappning

1 av 2

LILLEHAMMER. Redan i Kuusamo i söndags talade Charlotte Kalla med sina lagkompisar om sin oroväckande genomklappning.

På plats i Lillehammer finns landslagets läkare Per "Pliggen" Andersson som stöd ifall någon aktiv vill prata om det som hänt och det faktum att en frisk åkare kan drabbas av förmaksflimmer.

– Det handlar om att möta varje åkares önskemål och behov, säger förbundskapten Rikard Grip.

Efter att ha stått utanför landslaget inför säsongen återvände Charlotte Kalla till laget förra helgen. Men comebacken i landslaget och första tävlingen blev som bekant en motgång.

I går kom beskedet att Charlotte Kalla hade drabbats av förmaksflimmer under loppet, vilket förklarade hennes 75:e plats i ett race med 79 startande.

Det finns en risk att Charlotte Kalla drabbas igen, men grundliga undersökningar av hjärtat har visat att det inte är något fel och hon är helt frisk.

Charlotte Kalla kommer under dagarna att trappa upp träningen igen. Samtidigt ska hennes vänner i skidlandslaget köra mini-touren i Lillehammer i helgen.

Åkarna vet vad som hänt

Just att en frisk åkare drabbades av problem med hjärtat kan väcka frågor hos de aktiva. Enligt förbundskapten Rikard Grip kommer landslagsledningen inte hålla någon bred information till laget, men läkaren Per "Pliggen" Andersson finns tillgänglig om någon har behov av mer information.

– Åkarna vet om vad som har hänt. Först och främst informerade Charlotte själv de aktiva redan i Ruka. Men vi har inte gjort något mer, säger Rikard Grip men påpekar:

– Det handlar om att bemöta varje individ önskemål och behov. "Pliggen" är på plats så vi känner oss trygga med det.

Anna Haag, som på morgonen gav sig ut för träning på skidstadion i Lillehammer, berättade i går om hur hon haft kontakt med Charlotte Kalla de senaste dagarna.

– Oavsett vilken medicinsk bedömning hon hade fått skulle vi har stöttat henne!  Vi blev såklart oroliga redan i söndags och pratade mycket med henne då. Funderade, lyssnade och pratade om annat. Sedan har jag haft kontakt med henne de senaste dagarna och det enda vi kan göra just nu är att stötta henne, finnas här och lita på att det medicinska teamet gör allt de kan för att hon ska må bra, säger Anna Haag.

Alla svenska åkare som är uttagna till helgens mini-tour är på plats och förbereder sig för start i morgon.

Publicerad:

LÄS VIDARE