”Ett sjukdomstecken för det svenska landslagssystemet”

Utspelet i Norge efter Frida Karlsson och Maja Dahlqvists avhopp

Publicerad 2022-05-31

Under gårdagen kom beskedet att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist lämnar landslaget.

Nyheten har väckt reaktioner i Norge.

– Det är ett sjukdomstecken för det svenska landslagssystemet och allvarligt för svensk damlängdskidåkning, säger NRK:s expert Torgeir Björn till VG. 

Nyheten slog ner som en bomb under måndagskvällen när svenska skidförbundet meddelade att Frida Karlsson och Maja Dahlqvist inte skrivit på åkaravtalen och därmed inte kommer att träna med landslaget den här säsongen. 

– Det handlar egentligen inte om avtalet i sig. Vi var beredda att kompromissa, kan vi få fler dagar på hemmaplan och kanske skippa läger så behöver vi inte ha någon ersättning. Vi är lite besvikna, sa Karlsson till Sportbladet efter beskedet. 

Beslutet skapade stora rubriker på hemmaplan, men även Norge har nyheten väckt reaktioner. 

– Det är ett sjukdomstecken för det svenska landslagssystemet och allvarligt för svensk damlängdskidåkning. Den håller på att nystas upp, säger NRK:s expert Torgeir Björn till VG och fortsätter: 

– När det gäller det sportsliga blir det nu så att de stora stjärnorna står på egna ben i stället för att träna och utveckla varandra. Dessutom er det här dåliga nyheter med tanke på landslagets sponsorer.

”Behöver inte vara så dramatisk”

Den tidigare norske landslagsåkaren Niklas Dyrhaug, som nu är expert för Viaplay, tror också att det här kommer påverka längdskidåkningen framöver. 

– Jag tror att det kan vara starten på en ny era för längdåkning och världscupen. Vi ser att det är väldigt många privata lag i långlopp där det finns mycket pengar. Med bra människor runt sig är det ingen problem att få bra träning privat, säger Niklas Dyhaug och fortsätter: 

– Den stora fördelen med att ha varit med i landslaget är att man har haft en förutsägbarhet kring uttag, men är man tillräckligt bra blir man uttagen (till tävlingar) ändå. 

Längdchef Lars Öberg är dock inte orolig över att landslaget skulle konkurreras ut av andra aktörer som i långloppscupen. 

– Man behöver inte vara så dramatisk. Det har hänt förut i både Norge och Sverige (att åkare brutit sig ut). Grejen nu är att vi har så många duktiga åkare som får kommersiella möjligheter att göra egna upplägg. Det är bra att vi blir konkurrensutsatta. Men det är den modellen vi har i grunden som har gjort att vi blivit framgångsrika och jag har svårt att se att vi ska bryta sönder den helt och hållet.