Experten: "Hon är en handelsvara helt enkelt"

Av: 

TT

Hon greps med cannabisolja i bagaget och har blivit en bricka i ett politiskt spel mellan två stormakter.

Nu startar rättegången i Moskva mot den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner. Hon riskerar tio års fängelse.

– Från Rysslands sida är hon en handelsvara, säger experten Jakob Hedenskog.

Klädd i grå t-shirt fördes Brittney Griner in i domstolsbyggnaden i Chimki utanför Moskva.

Händerna i handfängsel. Tom blick.

Fyra och en halv månad i rysk arrest ser ut att ha satt sina spår.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”


Det var den 17 februari som Griner greps på Sjeremetevos internationella flygplats i Moskva. Hon skulle flyga hem till USA efter att ha spelat för sin ryska klubb Jekaterinburg under den amerikanska basketligans uppehåll när ryska poliser uppges ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes väska.

På fredagen inleds rättegången mot den dubble OS-guldmedaljören. Hon är åtalad för narkotikabrott och riskerar upp till tio års fängelse.

– Det man vet är att i nästan alla fall där det väcks åtal så blir personen dömd. Du har ungefär en procents chans att bli frikänd, säger Carolina Vendil Pallin, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Ryssland kommer inte ge sig

Även Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, tror på en fällande dom. Han tror däremot inte hon kommer sitta ens i närheten av hela tiden, även om hon i praktiken kan dömas till tio års fängelse.

– Från Rysslands sida är hon en transaktion, en handelsvara. Kommer USA med ett bra utbyte så kan de absolut släppa henne. Hon är en handelsvara helt enkelt, det ser tufft ut för henne och hon har hamnat i kläm.

Ryska medier har rapporterat att Ryssland skulle kunna tänka sig ett byte med ryska vapensmugglaren Viktor Bout, som suttit i amerikanskt fängelse sedan 2011 och avtjänar ett 25-årigt straff.

USA har vid flera tillfällen försökt få hem Griner och en representant för utrikesdepartementet har slagit fast att hon är fängslad på felaktiga grunder.

– USA kan vidta åtgärder men det lär inte göra henne fri. Ryssland ger inte med sig på sanktioner. De vill ha personer i utbyte, säger Hedenskog.

Brittney Griner förs till en rättegångssal i Ryssland.
Brittney Griner förs till en rättegångssal i Ryssland.

”Kan gå illa om du säger fel saker”

Amerikanskan fick nyligen lämna anstalten för första gången på 130 dagar då hon fördes till en domstol för en inledande förhandling. Ryska videoupptagningar visar att Griner vägrade svara på frågor, något som Vendil Pallin inte tycker är speciellt konstigt.

– Repressalierna har ökat något enormt efter den 24 februari (då Ukrainakriget startade) i Ryssland. Alla är medvetna om hur illa det kan gå om man säger fel saker, särskilt om du sitter i ett ryskt häkte. Det finns dessutom lagar nu som reglerar hur man får samtala med väst.

Griner frihetsberövades exakt en vecka innan Ryssland gick in i Ukraina, ett krig som resulterat i kraftiga sanktioner från USA. Det har gjort att det politiska läget mellan stormakterna är sämre än på länge. Hedenskog säger att inget av länderna vill visa sig svagt och att Ryssland kommer försöka utnyttja hennes status.

PLUS: Charles, 75: ”DET är bättre än gymmet”


Griner är öppet homosexuell och de ryska antigay-lagarna kan försvåra situationen för henne.

– Det är ju inte vilken NBA-stjärna som helst, hon är förmodligen den absolut bästa i världen. Ryssland vill säkert påskina att ”det här är det dekadenta västerländska som kommer hit med droger”. Att hon dessutom är homosexuell kan spela en roll i rysk kontext, säger Hedenskog.

.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN