Stort vallabråk skakar om skidsporten

Svenska reaktionen: Vill ha en rättvis sport

Uppdaterad 2020-05-20 | Publicerad 2020-05-19

Internationella skidförbundets styrande organ kan på måndag fatta beslut om förbud mot de hälsofarliga fluorvallorna.

Men ett beslut kommer att leda till en stämning på 100 miljoner kronor och fattas över huvudet på förbundets längdkommitté.

– Det är konstigt, jag vet inte hur mycket hänsyn de tagit till våra argument, säger Niklas Jonsson, Sveriges representant i kommittén.

Det råder vallakris i skidvärlden. På ena sidan Internationella skidförbundets styrelse. På andra vallafabrikanter med lager av fluorvallor.

Dessutom verkar Fis längdkommitté hamnat i kläm.

När Sportbladet talar med Sveriges representant i längdkommittén, Niklas Jonsson, under tisdag eftermiddag är han tydlig.

Sverige stödjer inte ett beslut mot fluorvallor till nästa säsong.

– Från Sveriges håll tycker vi att man ska säkerställa att det ska finnas en metodik för att testa så det blir rättvisa tävlingar, säger han.

Han har under dagen tagit del av de uppgifter som Expressen publicerat i vilka tävlingschefen Pierre Mignerey hävdar att testmetoden för att avslöja fuskare är klar.

– Tekniskt så är vi redo. Vi har allt under kontroll. Den första prototypen kommer att vara klar i början av sommaren, sa Mignerey.

Tävlingschef Pierre Mignerey.

”Måste kunna mäta”

Det skulle i så fall innebära att Fis styrelse slutgiltigt kan klubba igenom förbudet på måndagens möte, något man arbetat för sedan i höstas.

Niklas Jonsson är tveksam.

– Det har länge funnits sätt att testa, men du måste skicka in testerna för analys. Man måste kunna mäta och fatta beslut direkt, säger han.

Bilden som Pierre Mignerey målar köper inte Niklas Jonsson.

– Vi har inte fått indikationer på att allt är under kontroll, vi har inte fått någon information alls.

Han ser också en utmaning med regelverket.

– Är det åkaren som är ansvarig, eller de som vallat. Törs du som åkare lämna bort dina skidor? Vilket straff ska man få? Regelkommittén hade ett möte idag och jag såg ingen sådan punkt att man tog upp det, säger Jonsson.

Han menar att längdkommittén, som har digitalt möte på torsdag, har en annan plan än den som finns i Fis styrelse.

– Från svenskt del har vi sagt att vi måste säkerställa att det finns möjlighet att testa rätt, så ingen åker med felaktiga fördelar. I längdkommittén ifjol var det ett enhälligt beslut. Deras förslag fanns inte hos oss, säger han.

Han poängterar att är av vikt att säkerställa så inte nya ersättningssubstanser är miljöfarliga och hälsovådliga.

Charlotte Kalla.

”Något vi andra inte vet”

Men Niklas Jonsson är inte helt objektiv i frågan. Tills nyligen var han styrelseledamot i Skigo. Företagets ägare Christer Majbäck berättar för Expressen att 13 vallaföretag under tisdagen bestämt sig för att övertyga Fis styrelse om att beslutet är fel.

Det finns sedan tidigare ett ekonomiskt krav från det italienska vallaföretaget Maplus, vilket Yle rapporterat om.

Kritiken mot Fis riktas enligt Yle bland annat mot styrelseledamöterna Martti Uusitalo, Finland, och norska skidhjälten Vegard Ulvang.

Uusitalo är styrelseordförande för vallaproducenten Vauhti Speed Ab medan Ulvang är styrelseledamot i Swix, som är världens största tillverkare av valla. Både Vauhti och Swix har profilerat sig som producenter för fluorfria vallor.

Om beslutet går igenom fortsätter den rättsliga processen. Bland annat anser man att ett sådant beslut av Fis ställer sig över EU:s regler.

– Fattar de beslut vet de något som vi andra inte vet. Det är viktig att sporten är rättvis, att vi tar ansvar för miljön och hälsa. Man måste veta att det inte kommer något som är värre för miljön och veta hur man bestraffar för bruket. Man borde testa det ett år först, hävdar Jonsson.