”Jag ska vara en skithög”

Northugs plan för norsk seger

Calle Halfvarsson jagar ledaren Martin Jonsrud Sundby i Tour de ski.

Men Petter Northug tänker sätta käppar i hjulet för svensken.

– Jag ska vara en skithög slash idiot, säger norrmannen.

Northugs Instagram.
Northugs Instagram.

Calle Halfvarsson gick upp på andra plats i Tour de ski efter segern i fristilssprinten i söndags. På 15 kilometer klassisk stil orkade svensken inte riktigt.

Halfvarsson var med och slogs om bonussekunder, men tröttnade och slutade 25:a, 24 sekunder efter.

Halfvarsson ligger dock fortfarande tvåa i totalen och kommer att gå ut 32 sekunder efter ledaren Martin Jonsrud Sundby i jaktstarten på 35 kilometer fristil.

Richardsson bäste svensk

Men Petter Northug tänker göra livet surt för Halvarsson och de andra som jagar där bakom.

– Jag ska göra allt för att bromsa de som jagar Martin. Jag hoppas att han får 4-5 minuters försprång. Jag ska vara en skithög slash idiot i det fältet jag ligger, säger Northug till NRK.

Halfvarsson är dock inte speciellt orolig.

– Det gäller för oss andra att försöka inte ha Petter bromsandes framför oss utan sikta in oss på Sundby och inte tappa för mycket på honom, säger han till SVT och fortsätter:

– Han kommer ju inte komma åka upp och vara i vägen för oss, då får vi försöka trycka undan honom. Vi måste åka i vårt tempo och det kommer vi nog se till att göra också. Jag tror att det blir svårt för Petter att ligga och bromsa 5-6 åkare, då gör han det väldigt bra.

Norrmannen var även på skämthumör och berättade om sitt hårda nyårsnatt.

– Brutalt. Jag var hemma från efterfesten halv sju, sa han.

Erikson nia

Northug la upp en bild på sin instagram tillsammans med en upplåsbar dock och önskade sina följare ett gott nytt år igår. Inför dagens etapp la norrmannen upp en ny bild med samma docka och texten: "Redo för fjärde etappen i TDS. Med frun på läktaren känner jag att jag blir mer nervös"

Daniel Richardsson blev bäste svensk på onsdagens etapp och körde upp sig från en 37:e plats till en femte.

Hanna Erikson blev bästa svenska på damernas 10 kilometer klassisk stil med en övertygande nionde plats.

– Jag var lite orolig där ett tag att hon skulle gå in i väggen. Men jag tycker att hon håller ihop det här otroligt fint idag, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

Kerttu Niskanen vann före Astrid Uhrenholt Jacobsen och Therese Johaug.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.