USA varnar atleterna inför OS

Publicerad 2022-01-21

OS i Kina startar 4 februari och diplomatiska bojkotter bubblar under ytan.

Nu varnar USA sina atleter att uttala sig politisk under mästerskapet.

– Mitt råd till idrottare är att hålla tyst eftersom det skulle hota deras egen säkerhet, säger amerikanska skidåkaren, Noah Hoffman.

OS i Kina startar 4 februari och det har bubblat upp flera politiska debatter kring mästerskapet. USA har berättat att de kommer bli en diplomatisk bojkott från deras sida och har fått stöd från bland annat Storbritannien och Australien. Anledningen till den diplomatiska bojkotten grundar sig i bristen på mänskliga rättigheter i värdnationen Kina.

Det svenska medaljhoppet, Nils van der Poel känner rädsla inför regimen i Kina.

– Jag tror inte att det är särskilt klokt av mig att kritisera regimen som jag är på väg att vistas inom, om jag önskar att leva ett långt och fruktsamt liv, sa 25-åringen till Sportbladet.

Uppmanas att ha munkavle

Enligt IOK:s reglemente är eventuella politiska protester och budskap bara tillåtna utanför tävling och prisceremonier.

Nu kommer det uppgifter på att USA varnar sina atleter inför mästerskapet. Atleterna kan inte förvänta sig skydd från Internationella olympiska kommittén om de uttalar sig kritiskt kring frågor som rör Kina och mänskliga rättigheter.

Amerikanska skidåkaren, Noah Hoffman påstår att Team USA redan har sagt till sina stjärnor att undvika sådana ämnen för deras eget välbefinnande.

– Idrottare har en fantastisk plattform och förmåga att säga ifrån, att vara ledare i samhället. Och ändå låter laget dem inte ställa frågor om vissa frågor inför dessa spel. Det gör mig upprörd, sa 32-åringen enligt The Guardian.

– Men mitt råd till idrottare är att hålla tyst eftersom det skulle hota deras egen säkerhet och det är inte en rimlig fråga av idrottare. De kan säga ifrån när de kommer tillbaka, sa Hoffman.

”Löjligt att säga åt idrottare att vara tysta”

Flera av de svenska längdåkarna kommer välja att vara tysta så länge de är på plats i Kina.

– Ja, det känns dumt att yttra sig. Alla vet vilken fråga det är och den är på tapeten men jag kommer välja att vara tyst och fokusera på loppen jag ska köra, säger William Poromaa.

– Det är så klart tråkigt när man vet hur det är i Kina men jag kommer inte ta några stora ställningstagande där borta. Där och då vill man fokusera på sina tävlingar och lägga all energi på det. Sen kan det bli aktuellt efteråt att säga mer vad man tycker och tänker, säger Johan Häggström och fortsätter: 

– Man får hoppas att både IOK och SOK kan ta striden åt oss där det behövs. Att det inte ska ligga på oss åkare att ta ställning, det kan vi atleter göra efter.

Samtidigt uppmanade generaldirektören för Global Athlete, Rob Koehler, IOK att bekräfta att de kommer att stödja konkurrenter som talar om mänskliga rättigheter.

– Det är helt löjligt att vi säger åt idrottare att vara tysta. Tystnad är medskyldighet och det är därför vi har bekymmer, sa Koehler.

Vid en presskonferens under tisdagen sa biträdande chefen för Internationella relationer för Pekings organisationskommittén, Yang Shu, att uttryck som strider mot den ”olympiska andan” kommer att bestraffas.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.