Landslagstränaren: Uppsökt av åkare som vill gå ner i vikt

”Det har jag varit med om i Sverige också”

Uppdaterad 2019-11-25 | Publicerad 2019-11-24

GÄLLIVARE. Som landslagstränare i både Norge och Sverige har Ole Morten Iversen fått frågor av åkare som vill gå ner i vikt.

– Det har gått ett tag sedan jag utbildades, men jag lärde mig tidigt att vikt och särskilt flickor är lite känsligt. En tränare ska aldrig be någon gå ner i vikt, om du gör det, så är du på helt fel väg, det är nästan kriminellt, säger Ole Morten Iversen till VG.

Debatten om ätstörningar och näringsbrist är ständigt närvarande inom längdsporten.

Enligt Ole Morten Iversen är en av de svåraste utmaningarna för åkarna att få i sig tillräckligt mycket näring i förhållande till den mängd träning åkarna genomför.

Den amerikanska åkaren Jessica Diggins har varit öppen som den problematik hon hade med ätstörningar när hon var yngre.

I våras slog den norska professorn Jorunn Sundgot-Borgen larm om ätstörningar hos unga norska längdåkare.

– Det har aldrig varit så illa som nu, sa hon till SVT Sport.

Och nu berättar Norges landslagstränare Ole Morten Iversen att han blivit uppsökt av åkare som vill ha hjälp med att gå ner i vikt. Samma sak ska ha skett i Sverige. Ole Morten Iversen var landslagstränare i Sverige 2016–2018.

– Det har jag varit med om i Sverige också, säger han till VG.

”Inte en fråga för oss”

Ole Morten Iversen är medveten om att det är ett laddat ämne.

– Det har gått ett tag sedan jag utbildades, men jag lärde mig tidigt att vikt och särskilt flickor är lite känsligt. En tränare ska aldrig be någon gå ner i vikt, om du gör det, så är du helt på väg, det är nästan kriminellt, säger Iversen.

Ole Morten Ivsersen är tydlig med tränarens roll.

– Vikt är inte en fråga för oss, vi är angelägna om att åka snabbt. Att använda vikt som ett argument för att åka snabbare är inget för mig, berättar Iversen till VG och tillägger:

– Det kan inte betyda att någon inte borde gå ner i vikt, men då måste det vara för att de (åkarna) själva vill ha det. Frågan är då att skicka dem till en nutritionist.

Debatten har delvis blossat upp igen i helgen efter att norska stjärnan Ingvild Flugstad Östberg fått startförbud på grund av hälsoskäl. Norskan har inte gått in på detaljer kring vilka värden i hälsotestet som varit avvikande.

Landslagsläkaren Öystein Andersen dementerade på direkt fråga (från NRK enligt Dagbladet) att det skulle handla om någon ätstörning.

I Sverige testas åkarna också regelbundet av landslagets medicinska team.

– Vi kollar blodvärden och olika värden, kroppssammansättning och bentäthet. Det är viktiga tester att göra. Det är mest läkaren (Magnus Oscarsson) som har koll på vilka tester vi ska göra och vilka som är bra att göra, sa Frida Karlsson till Sportbladet i fredags.