Publicerad 2016-02-29

Klart för semifinal i SM-slutspelet

Sandvikens spelare firar avancemanget

SANDVIKEN. Supersviten växer.

Sandviken besegrade Hammarby med 8–3 och är klart för SM-semifinal – för 22:a året i rad.

Samtidigt vann Bollnäs den avgörande kvartsfinalen mot Edsbyn med 5–2.

Sandviken har aldrig förlorat en avgörande kvartsfinal på hemmaplan, och det dröjer ytterligare. Stålmännen, som stod för en svag insats på Zinkensdamm i lördags, lyfte när det verkligen behövdes.

Lagkaptenen visade vägen

Matchen hade pågått i sex minuter när Christoffer Edlund visade vägen med sitt 1–0-mål. Lagkaptenen drog till från vänsterkanten och fick se bollen segla in bakom Hammarby-målvakten Patrik Hedberg. Ted Haraldsson utökade ledningen efter ett solonummer ochPatrik Nilsson hade ett gyllene läge att göra 3–0, men Hedberg svarade för en fenomenal benparad på anfallsjättens närskott.

Hammarby var väldigt uddlöst, och det dröjde en dryg halvtimme innan Martin Falk tvingades göra en räddning värd namnet.

Sandviken ökade tempot ytterligare i den andra halvleken, och utdelningen kom ganska omgående. På nytt var det högerhalven Ted Haraldsson som, snyggt framspelad av Linus Forslund, slog till inför de 2 873 åskådarna.

Timeout utan effekt

Stefan Erixon, Hammarbys tränare, begärde timeout efter 3–0-målet, men effekten blev inte långvarig. Spelarna hann knappt jubla färdigt över Kalle Mårtensson reducering förrän Christoffer Edlund avgjorde matchen med två mål inom tre minuter.

Sandviken är klart för SM-semifinal för 22:a året i följd. Klubben har inte förlorat en kvartsfinal sedan 1994, då Boltic vann med 3–0 i matcher.

Jämnt på Sävstaås

Det var betydligt jämnare på Sävstaås IP, där Bollnäs tog emot Edsbyn inför 3 314 åskådare. Byn ledde med både 1–0 och 2–1, men det var hemmalaget som fick sista ordet. Matchen hade pågått i 88 minuter när Oskar Olsson avgjorde tillställningen med sitt 4–2-mål

Sandviken ställs mot Västerås i semifinalen, medan Bollnäs får ta sig an Villa Lidköping.

Sportbladet tippar semifinalerna

Västerås–Sandviken

Tipset: 3–1 till Västerås.

Kommentar: Oj, oj, oj, vilken matchserie det kan bli. VSK och Sandviken har gjort upp om de två senaste SM-gulden och möts nu i bäst av fem matcher. Inför säsongen tippade jag att Västerås försvarar SM-guldet, och det finns ingen anledning att ändra på det. Mesta mästarna har världens bäste målvakt i Andreas Bergwall och spelar med en tyngd som inget annat lag kommer i närheten av. Ja, VSK är komplett och har ett försvar som kan få stopp på Saiks fruktade anfallstrio, Christoffer Edlund, Erik Pettersson och Patrik Nilsson.

Så gick det i elitserien: Sandviken–Västerås 6–9, Västerås–Sandviken 5–6.

Villa Lidköping–Bollnäs

Tipset: 3–2 till Villa Lidköping.

Kommentar: David Karlsson, Daniel Andersson, Johan Esplund, Magnus Muhrén... Säg Villa Lidköping och 99 av 100 bandyälskare tänker på den fartfyllda offensiven, men det är framförallt försvarsspelet som Bollnäs ska oroa sig över. Det är lätt att glömma, men Villa släppte in minst mål av samtliga lag i elitserien. 77 på 26 matcher, vilket ger ett snitt på 3, och bara åtta baklängesmål på tre kvartsfinaler mot Vetlanda. Har Bollnäs anfallsvapnen som krävs mot försvarsgeneralen Martin Johansson och hans trupp? Tillåt mig att tvivla. Bollnäs vann visserligen med uddamålet på Sävstaås, men hade då i princip full utdelning på fasta situationer. Daniel Berlin och Per Hellmyrs måste överprestera för att ta Bollnäs till final.

Så gick det i elitserien: Villa–Bollnäs 4–2, Bollnäs–Villa 5–4.