Publicerad:
Uppdaterad:

Norska skidstjärnorna slår tillbaka: Orättvist

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

De norska skidstjärnorna anklagades för ”matchfixning” i världscupavslutningen.

Inför det nya säsongen vill Ingvild Flugstad Östberg och Therese Johaug försvara sig.

– Det är orättvist, när killarna blir hyllade, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Många tyckte att det var märkliga scener i världscupavslutningen på skidor i Quebec i Kanada.

Normalt spurtstarka Ingvild Flugstad Östberg blev frånåkt av landsmaninnan och nära vännen Therese Johaug över upploppet.

Ingvild Flugstad Östberg hade redan säkrat segern i den totala världscupen, Therese Johaug slutade efter den här spurtsegern trea totalt.

– Vi hade räknat på det dagen före och tänkt på olika scenarier, och det är ju taktik. Något annat skulle vara dumt när jag kämpar om den gula tröjan och vi visste att Therese Johaug hade möjlighet på tredjeplatsen sammanlagt, men jag förlorade inte spurten med vilja, säger Ingvild Flugstad Östberg till norska Dagbladet.

Ingvild Flugstad Östberg, Therese Johaug och Frida Karlsson.
Foto: BARDELL ANDREAS/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ingvild Flugstad Östberg, Therese Johaug och Frida Karlsson.

”Fascinerad av det”

Den norska skidåkaren är upprörd över beskyllningarna om att ha lagt sig och att det skulle vara uppgjort.

– Jag är fascinerad av det, vi får skit för att vi har gjort något uppgjort spel där – så kör killarna en halvtimme efter oss och blir hyllade för att de gör si och så och släpper fram den och den. Det förstår jag inte riktigt, det är orättvist, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Therese Johaug påpekar att hon bara slog finländskan Krista Pärmäkoski med en sekund på touren och att det var viktigast att ta tredjeplatsen.

– Vi fick det bara på oss att det var taktik och att det inte var bra, det har inte varit så mycket taktik bland tjejerna tidigare och då blir det så här när det händer. Det finns en skillnad där – hos killarna kan en dra i täten för att prova att spräcka upp fältet, de kan släppa fram den bästa spurtaren till slut eller bromsa huvudklungan om någon ramlat så att han kommer ifatt igen, de har också haft tillfällen där de har tagit många spurtpoäng för att säkra att andra nationer får minsta möjliga poäng, säger Therese Johaug.

”Tuta och kör”

Ingvild Flugstad Östberg, 28, och Therese Johaug, 31, är för taktiska grepp i längdspåren, men tror att att det är svårare för tjejerna än killarna.

Båda har bidragit till att fälten sprids ut mycket tidigare på längre distanser än hos killarna.

– Vi uppmanas av att vara mer taktiska, men i 98 procent av loppen vi kör så är det tuta och kör och den som hänger på den hänger på. Så jag tror inte att vi kommer att se väldigt mycket mer taktik i loppen framöver, säger Ingvild Flugstad Östberg.

Ingvild Flugstad Östberg vann den totala världscupen, ryskan Natalja Neprjajeva slutade tvåa, Therese Johaug trea, finländskan Krista Pärmärkoski fyra och Stina Nilsson femma.

Världscupen på skidor säsongen 2019/2020 inleds lördag den 29 november i finska Ruka och avslutas söndag den 22 mars i kanadensiska Canmore.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: