Ny titel i O-ringen – Alexanderssons sjätte

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson har hittills varit helt överlägsen i skogarna runt Finspång i årets upplaga av O-ringen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson / TT
Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson har hittills varit helt överlägsen i skogarna runt Finspång i årets upplaga av O-ringen. Arkivbild.

Tove Alexandersson sprang hem lördagens jaktstart och fullbordade en perfekt vecka.
26-åringen vann alla fem etapper i årets O-ringen och tog överlägset hem sin sjätte titel i tävlingen. Bara Ulla Lindkvist har tagit fler titlar i orienteringstävlingen.
– Det har varit en jättebra vecka. Jag är väldigt nöjd, säger Alexandersson till TT.

26-åringen, som tävlar för Stora Tuna, sprang lördagens jaktstart på en timme och en kvart och var med det nästan nio minuter före Johanna Öberg, tvåa i jaktstarten.
Alexandersson kammade därmed hem segrar i alla fem etapper i årets O-ringen. Samtidigt menar hon att lördagens tävling var tuff för kroppen, men att hon uppskattar det.
– I början var det mer lättsprunget men nu sista dagarna har det varit mer kuperat. I dag var terrängen tuffare, det gillar jag bättre.

"Inte pressa mig"

TT: Du gillar när det är tuffare?
– Ja, det gillar jag, säger hon.
Försprånget ner till tvåan Sara Hagström var inför jaktstarten drygt 20 minuter. Trots stor dominans tidigare under veckan har Alexandersson inte velat ta ut något i förskott.
Känslan inför jaktstarten var dock att segern kändes klar.
– Inför i dag kändes det väl som att jag bara behövde stämpla rätt och ta rätt kontroller. Jag försökte fokusera på orienteringen och inte pressa mig för mycket fysiskt, säger hon.

Sex titlar

Totalt vann Alexandersson tävlingen med över 30 minuter. Med årets vinst kliver hon dessutom förbi den svenska orienteraren Annichen Kringstad och Simone Niggli, Schweiz, i antalet titlar i O-ringen.
De båda har fem segrar medan Alexandersson nu har sex. Flest har Ulla Lindkvist med sina åtta titlar.
– Det är inget jag har koll på. Förutom att jag får frågan från journalister, säger Alexandersson.
På herrsidan var det däremot betydligt jämnare. Där tog ukrainaren Ruslan Glebov hem totalsegern. Han var knappt två minuter ner till Emil Svensk.
"Det var inget bra lopp från min sida. Men jag är givetvis väldigt glad över att jag kunde hålla undan och vinna", säger Glebov i ett uttalande till Svenska orienteringsförbundet.

Publicerad:

LÄS VIDARE