Svenska OS-metoden förbjuden i Norge

Uppdaterad 2020-05-27 | Publicerad 2020-05-11

I tider av begränsade resmöjligheter siktar SOK på tester i höghöjdskammaren i Östersund för skidskyttar och längdåkare.

Metoden i den svenska OS-planen är förbjuden i Norge.

Följ ämnen
Längdskidor
Marit Björgen.

Ex-stjärnorna Petter Northug och Marit Björgen har eldat på en känslig debatt i Norge.

De vill lätta på det norska förbudet mot höghöjdshus när coronaviruset begränsar skidåkarna från läger på hög höjd i mellan-Europa, vilket skulle varit ett inslag i sommar på väg mot OS i Peking på 1 800 meters höjd om två år.

Förbudet infördes 2003 som följd av en etisk diskussion.

– Beslutet fattades i anslutning till en debatt kring att motionärer och till och med ungdomar som försökte manipulera med det här när det etablerades ett höghöjdshus i Trysil, där en del utövare höll till, förklarar Öyvind B Sandbakk, professor på NTNU, Norges tekniska och naturvetenskapliga universitet.

– Man vill att breddidrotten och toppidrotten ska hänga samman och att unga barn ska se upp till sina förebilder och då är detta en gråzon som vi har valt att inte använda oss av i Norge, poängterar han för Sportbladet.

I Sverige och många andra nationer finns inte samma regel.

– Vårt resonemang har varit att om olika klimat som finns på jorden går att skapa på konstlad väg är det snarare en praktisk, ekonomisk avvägning, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

”Aktuellt i slutet av sommaren”

I planläggningen inför OS i Peking pekar mycket på att den höghöjdskammare som finns i Östersund kommer att bli mer flitigt använd. Enligt Peter Reinebo kommer det sannolikt att genomföras tester och på sikt även enstaka träningspass i kammaren då planerade läger på hög höjd försvinner som följd av coronaviruset.

I kammaren finns chansen att se individuella avvikelser och skidåkarna får en erfarenhet av hur det känns att tävla på höjd, även om effekten med ett ökat antal röda blodkroppar kommer först efter längre vistelse på hög höjd vilket är viktigast för de svenska utövarna och som det ännu – påpekar Peter Reinebo – finns tid för till hösten och nästa år.

– Det är i så fall aktuellt med tester i kammaren i slutet av sommaren. Sen skulle man kunna tänka sig att använda den för träning också under nästa år, säger SOK-chefen.

Är det en fördel att kunna träna i den syrefattiga miljön?

– Det ger dig en erfarenhet. Men jag skulle inte säga att det är avgörande i det här läget, vi är ute efter acklimatiseringen och då behöver du vara i en sådan miljö över tid, säger Reinebo.

Inte oroliga för Sveriges plan

Ska SOK se över möjligheten att skapa förutsättningar för längre vistelse på hög höjd, som höghöjdshus eller tält?

– Nej, det ska vi inte just nu. Det är den totala vistelsen för att hitta acklimatiseringen som är viktig. Därför är träning (i kammaren) inte heller helt relevant. Den kan vara det för att man behöver se hur man reagerar. Men det handlar om att få en längre vistelse på höjd för en adaption. Den är i stort sett omöjlig att göra utan att vistas på hög höjd.

Öyvind B Sandbakk är inte orolig över pusselbiten i Sveriges OS-plan.

– Det har en marginell effekt. Till OS i Peking handlar det om att vara acklimatiserad för att tävla på den höjden. Effekten av att använda ett höghus är minimal. Du ska först och främst lära sig att tävla på höjd, du måste träna på ett annat sätt på höjd och du måste lära dig sova och leva på höjd. Det blir svårt att göra på annat sätt än att vara på höjd. Eller så får du gå med gasmask i skogen...

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.