”Riskerar mitt liv eller så förlorar jag min lön”

Nu meddelar klubben att de betalar

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Elena Delle Donne berättar om kampen bakom kulisserna.
Foto: Carlos Osorio / TT NYHETSBYRÅN
Elena Delle Donne berättar om kampen bakom kulisserna.

”Jag har två val – riskera mitt liv eller förlora min lön.”

Det skrev WNBA-spelaren Elena Delle Donne i The Players Tribune efter att ligan avslog hennes ansökan om att få avsluta säsongen.

Nu går hennes lag, Washington Mystics, in och betalar hennes lön oavsett om hon spelar eller inte.

Hon tar 25 piller före frukost, ytterligare 20 efteråt. Tio piller tas före middagen och innan det är dags att sova tas nio till.

Totalt tar Elena Delle Donne 64 piller på en dag för att kunna ha kontroll över sitt tillstånd.

”Det är enda sättet för mig att vara frisk nog för att spela sporten jag älskar – och frisk nog att göra mitt jobb och få lön för att ta hand om min familj”, skriver hon i The Players Tribune.

Fick avslag

Delle Donne skriver att hon lider av sviterna av en borreliainfektion som gör att hon tillhör en riskgrupp under rådande coronapandemi.

WNBA-säsongen kommer att startas upp nästa vecka i Bradenton, Florida. Spelarna i alla lag befinner sig på samma ställe i en så kallad bubbla.

Men Delle Donne vill inte vara en del av det.

Med tanke på hennes hälsa har hon konsulterat med läkaren i hennes lag Washington Mystics och läkaren som behandlar henne till vardags. Båda ansåg att hon befinner sig i en riskgrupp och därmed borde kunna avstå spel och samtidigt få lön, något hon ansökte om.

Det tyckte inte WNBA.

”Ligans läkare – som inte pratade med mig eller mina läkare en enda gång – informerade mig om att de avslog min ansökan. Nu har jag två val: riskera mitt liv... eller ge upp min lön”, skriver hon.

Får betalt

Hon skrev att hon kände sig sviken av ligan, och övervägde sina alternativ. Men Washington Mystics har nu meddelat att de betalar hennes lön, oavsett om hon spelar eller inte.

– Om vi alla senare under säsongen är bekväma nog – och då menar jag alla – med hennes fysiska framsteg och känner att det är säkert att hon ansluter till laget, då kommer vi att ordna det. Om vi inte känner det, då kommer hon att fortsätta träna i Washington D.C och göra sig redo för nästa säsong, säger Washingtons tränare och general manager Mike Thibault.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN