Sverige granskas efter osportsliga gesten: ”Bett Finland om ursäkt”

Av: Simon Norberg, Hilda Djupenström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

En av JVM-spelarna utreds av IIHF för osportsligt beteende.

Detta efter att han behållit hjälmen på under Finlands nationalsång, berättar Ishockeyförbundets utvecklingschef Pär Ericson.

– Vi har bett Finland om ursäkt, säger han till Sportbladet.

Sent under lördagskvällen åkte Juniorkronorna ut ur ungdomsmästerskapet efter att Finlands Juuso Pärssinen avgjort med sitt 3–2-mål när bara 23 sekunder återstod av matchen.

Efter slutsignalen visade tv-kamerorna när det finländska ledarteamet gestikulerade mot svenskarna sedan flera Juniorkronor gruffat med matchvinnaren Pärssinen.

Men det var inte den enda incidenten som inträffade efter avslutad kvartsfinal.

Behöll hjälmen

I samband med att den finländska nationalsången spelades behöll en svensk spelare hjälmen på, något som anses av IIHF (Internationella ishockeyförbundet) som osportsligt eller till och med förolämpande. Händelsen bekräftas av svenska ishockeyförbundets utvecklingschef Pär Ericson.

– Det stämmer. En spelare hade hjälmen på. Men han säger att han inte gjorde det medvetet, utan glömde det mitt i bedrövelsen över förlusten. Han är ångerfull, säger han.

Från läktarplats noterade den finländska general managern Kimmo Oikarinen situationen.

– Vi lade märke till att grannen vår var frustrerad efter den tuffa matchen. I professionell idrott hör det till att även motståndaren ska respekteras och när den saknades blev vi lite irriterade, säger han till Iltalehti.

”Vi har bett Finland om ursäkt”

Händelsen granskas nu av IIHF och de möjliga konsekvenserna är böter eller en varning, enligt Pär Ericson.

– Vi vill uppträda sportsligt och följa de regler som finns. Vi har bett om ursäkt till Finland, förklarat att det inte var medvetet, och de har godtagit ursäkten, säger han och fortsätter:

– Vi har tagit hand om saken och inväntar nu besked från IIHF.

En av de svenska spelarna behöll hjälmen på under Finlands nationalsång.
Foto: TV6
En av de svenska spelarna behöll hjälmen på under Finlands nationalsång.

Finska uppgifter: Ska ha varnats

Tidningen Iltalehti erfar att Sverige fått en kraftfull varning av IIHF.

– En kraftig varning betyder att det blir böter, eller någonting annat. Men jag tycker nog att det handlar om böter i så fall. En första gång är det inte så stort, säger Kalevi Kummola, vice ordförande i det internationella ishockeyförbundet, till tidningen.

Men Pär Ericson vet inget om någon varning, eller böter, ännu.

– De granskar händelsen just nu så vi inväntar vad beskedet blir. Men om det blir ett mindre bötesbelopp är det svenska ishockeyförbundet som får stå för det. Det viktigaste för oss är att Finland är nöjda med vår ursäkt, säger han.

Från fjolårets JVM finns det en liknande situation när kanadensaren Barrett Hayton (efter 0-6-förnedringen mot Ryssland) behöll hjälmen på. Den incidenten irriterade ryssarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE