Flinck: Varsågoda, sätt i gång och skräll

Publicerad 2020-12-03

Svagaste laget på papperet på 15 år.

Så varsågoda, Gulldén, Petrén och ni andra:

Sätt i gång och skräll.

Halva den svenska EM-truppen är antingen rena mästerskapsdebutanter eller så har de en turnering i ryggen i form av VM i fjol.

I andra ändan har vi ett gäng spelare kring 30 år som gjort sju mästerskap eller fler men som av allt att döma passerat sina zenit (möjligen med undantag för Filippa Idéhn).

Däremellan har vi tre spelare, 27–28 år, som nog är som bäst just nu och kanske några år framöver: Anna Lagerquist, Linn Blohm och Carin Strömberg.

I EM-truppen hittar vi bara två spelare som spelar i Champions League i år: Lagerquist och Isabelle Gulldén.

Jag skulle säga att Sverige bara har två, kanske tre, spelare som kan kategoriseras som världsspelare i dag: Lagerquist (bakåt), Blohm och, kanske fortfarande, Gulldén. Två av dem spelar alltså på samma position till på köpet.

Kvar hemma och skadade är:

Sveriges bästa kantspelare: Olivia Mellegård.

Vänsternian som skulle fått sitt stora genombrott här på EM: Mikaela Mässing.

Förstavalet på högernio i de senaste mästerskapen (även om hon gjorde ett mycket svagt VM senast): Hanna Blomstrand.

Inledde generationsväxlingen direkt

Därför påstår jag att det här är den, på papperet, svagaste truppen Sverige skickat till ett mästerskap sedan...ja, 15 år tillbaka, typ.

Därmed har vi (jag) sänkt ribban och förväntningarna och jag menar att det bara är att tacka och ta emot för laget – och motbevisa mig. Ingen hade blivit gladare än jag. Nu är man en underdog och det är då svenska lag brukar trivas som bäst.

Sportbladets Johan Flinck hoppas på skräll i EM.

Truppen kunde ha varit mer namnkunnig och rutinerad med namn som Johanna Bundsen, Johanna Westberg, Sabina Jacobsen och Emma Fernis.

Men jag tycker att Tomas Axnér gör rätt som inleder generationsskiftet direkt även om hans och förbundets stora mål är OS 2024, över vilket Axnér har kontrakt. Det är också det smidigaste en ny förbundskapten kan göra för det är betydligt svårare att peta dem senare när de först fått förtroendet.

Ett generationsskifte betyder per automatik, förutom att laget inte hunnit bli samspelt, flera nya, intressanta namn: Jessica Ryde (toppar räddningsligan i den danska ligan och väl värd en plats efter två mästerskap som reserv), Kristin Thorleifsdóttir (tvåvägsspelare, trea bakåt, stark i andrafasen) och Nina Dano (hajpad på förhand, men blandar och ger och när EM är över kommer nog Emma Lindqvist ha spelat mest på högernio).

Till dem kan vi lägga nämnda Lindqvist och Melissa Petrén. Båda var med i VM men ska nu ta nästa kliv i landslaget. Lindqvist är oerhört nyttig och en sån där given tränarfavorit. Petrén har kapacitet att göra skillnad för det här landslaget och jag tror att vi kommer att få se henne axla Gulldéns (inte fallna) mantel under detta EM.

Som Janne Andersson brukar säga...

Men detta är ett corona-EM och vi har sett ett pärlband av skrällar i handbollsvärlden på alla möjliga nivåer under den här säsongen.

Vad talar för att just Sverige ska skrälla förutom att man får slå ur underläge? Jo, det klassiska svenska framgångsreceptet i handboll: starkt försvars- och målvaktsspel kombinerat med mycket (andrafas)kontringar. Det är där detta lag har sina styrkor medan uppställt anfallsspel är den stora svagheten och där jag, inte minst efter VM senast, sätter ett stort frågetecken för kantspelet. Sedan tror jag att Sverige är ett av de lag som hanterar isoleringen i den ”röda bubblan” bäst, vilket inte ska förringas.

Sedan må Sverige ha några skadade spelare hemma men det ska inte jämföras på samma dag med Ryssland, som har fyra av sina bästa spelare borta, och flera andra lag som sliter med skador på storstjärnor och corona.

Men det kommer att krävas att flera spelare, för att inte säga alla, gör sitt ”personbästa”, som Janne Andersson brukar säga om det ska bli något mer än den sedvanliga 6–10:e platsen. I Japan-VM turades spelarna om att göra toppmatcher. Det håller inte nu.

Axnér sa direkt när han anställdes att hans mål är att höja Sverige ett snäpp, till att slåss om medaljerna kontinuerligt.

Det ska han få tid till, för den tiden är inte nu.

Anna Lagerquist är en av spelarna i den svenska truppen.

Det ska bli intressant att se hur målvaktsparet Idéhn/Ryde kommer att fungera. I sex av sina sju mästerskap har Idéhn kamperat ihop med Bundsen. I det sjunde, VM i fjol, var hon klar etta före Martina Thörn.

Medan Ryde har storspelat i danska ligan kommer Idén från en extremt coronapåverkad tillvaro i den rumänska ligan med knappt några matcher.

Axnér gillar det taktiska rävspelet och har pratat mycket om olika formationer mot olika motstånd med sitt jämnstarka lag. Han hoppas att Sverige kan bli ett svårläst kollektiv när storstjärnorna och superskyttarna saknas.

Sverige har fått ett gynnsamt spelprogram i gruppspelet:

Det ska bli premiärseger mot Tjeckien i kväll och det bör räcka för att gå vidare till mellanrundan och undvika ett fiasko.

Sedan nyckelmatchen mot Spanien som lär avgöra om man ska ha en chans att trots allt slåss om medaljerna eller inte. Inför den har man också fått bra analysmaterial från Spanien-Ryssland i första omgången.

Sist Ryssland som ska vara svårast i gruppen hur man än vrider och vänder på det.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.