Efter sex års väntan – svenskt VM-guld

Uppdaterad 2023-04-03 | Publicerad 2023-04-02

Sveriges Viktor Spångberg i kamp med Finlands lagkapten Samuli Helavuori under VM-finalen.

Sveriges herrar vann VM-finalen mot Finland med 3–1, och tog sitt första guld sedan 2017.

Alla målen gjordes före paus. I andra halvlek spelade Sverige kontrollerat och avvägt.

Kimmo Kyllönen imponerade i Finlands mål.

VM i småländska Åby är det första inom bandyn med både damer och herrar. I damfinalen var svenskorna, inte oväntat, överlägsna.

Herrfinalen kändes på förhand mycket mera oviss. Det blev 2–2 när Sverige och Finland möttes i gruppspelet.

1–0 till Sverige kom genom Martin Landström i 27:e minuten.

Men Teemu Määttä kvitterade för Finland i ett fint anfall några minuter senare.

Mål efter hörna

Nu stod matchen och vägde, trots att Sverige skapat flera bra chanser så långt. Kimmo Kyllönen var bra i det finländska målet.

Hemmanationen vann hörnstatistiken i första halvlek med 7–0. Och det gav utdelning. Joel Broberg vispade in 2–1 för Sverige på en retur efter skott på hörna i 42:a minuten.

Christoffer Edlund kastade sig in framför mål och petade in 3–1, på passning från Christoffer Fagerström, strax senare. Ett mål som var psykologiskt viktigt inför pausvilan.

– Det är en match i högt tempo, säger Martin Landström till SVT i paus.

– Vi trivs med det, och driver upp tempot, tillägger han.

Kontrollerat

Sverige fortsatte dominera spelet i andra halvlek. Men det gjordes med en avvägd offensiv, där man hellre tog en sväng extra på mittplan än att chansa.

Mot slutet av halvleken blev spelet lite mera öppet, när Finland tog kliv framåt för att komma i kapp.

Men Finland hade för svårt att hålla bollen inom laget, när man väl erövrat den. En kalabalik efter hörnslag var kanske Finlands bästa chans att reducera.

Sverige var bättre, och tog ett välförtjänt VM-guld på hemmaplan.

Sveriges damlandslag blev världsmästare tidigare i dag – i finalen på hemmaplan besegrades Finland med hela 15–0.

Målvakten Isabelle Larsson, Kajsa Ericsson, Gabriella Aronsson and Mathilda Eklund firar VM-guldet.