Därför är slantsinglingen så viktig för Sverige

”En mycket säregen vetenskap”

Publicerad 2022-01-28

Slantsinglingen är viktig för Sverige i kvällens semifinal.

Blågult vill nämligen börja försvara på den vänstra planhalvan.

– Vi har vårt drömscenario, säger assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Redan en timme före avkast i kvällens semifinal inleds den första, viktiga duellen mellan Sverige och Frankrike.

Då sker nämligen slantsinglingen mellan lagen i korridoren under ena läktaren i den väldiga MVM Dome i Budapest.

I EM är det målvaktstränaren Tomas Svensson som tar hand om proceduren för svensk del.

Under tidigare mästerskap har det varit assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

– Men jag missade ju premiären så då rök jag där, säger Boquist.

Ännu viktigare sedan Claar försvann

Slantsinglingen är viktig för Sverige.

Vinnaren får nämligen välja vilken sida man vill börja matchen på. Man kan välja att börja med boll i stället men det gör inget lag för alla vill helst börja anfalla i andra halvlek.

Och Sverige vill i EM alltid börja matchen med att försvara på den vänstra planhalvan (sett från avbytarbänkarnas sida – och tv-kamerans).

Anledningen är att då får man det ”korta bytet” på Jim Gottfridsson i andra halvlek; alltså att den svenska spelmotorn, som är bättre i anfall än försvar och har en mycket stor roll i anfallen, ska ha så nära till bänken som möjligt när han blir trött i andra halvlek och behöver vilas i försvaret (där han annars är vänstertvåa) för att vara så fräsch framåt som möjligt. Det här har blivit ännu viktigare sedan Felix Claar isolerades med corona inför matchen mot Norge. Claar, som är bättre i försvar, kunde nämligen ersätta Gottfridsson både i anfall och försvar när han spelade.

Assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

”Små glädjestunder i vardagen”

Boquist förklarar:

– Vi har vårt drömscenario där vi dels vill börja matchen på den sida som har det långa bytet på vänstertvå för att kunna avlasta Jim i perioder i andra halvlek och dels låta motståndaren börja med boll så vi får börja med den i andra halvlek.

– ”Tompa” (Tomas Svensson) har varit lyckosam i slantsinglingarna. Han har ett bra facit. Det är nog bara mot Norge som vi inte fått som vi velat. men det gick ju skitbra ändå och Jim var fantastisk i försvaret i andra halvlek, säger Boquist.

Men Sverige kan få ”rätt” sida också om de förlorar slantsinglingen.

– Motståndaren kan ju föredra den andra sidan och då välja så det blir som vi vill ha det ändå. Det är en mycket säregen vetenskap det där, säger Boquist.

Olika domare har olika rutiner för slantsinglingen, som inte alltid är en regelrätt slantsingling.

– En del lägger ju ett mynt i handen och så får ena laget välja hand. Jag vill inte säga för mycket nu, men ett domarpar kör med en pipa i ena handen. Då ser man vilken hand pipan ligger i för den är större. Det är små glädjestunder i vardagen, skrockar Boquist.