OS-INTERVJU: Agnes Alexiusson om mutan som ska ge OS-guld i ringen

Publicerad 2021-07-19

När Sveriges hetaste OS-boxare kliver ut i ringen så ska du titta på fotarbetet och kontringarna.

Men titta också på Agnes Alexiussons näsa.

Hålet där bär på en historia.

När du blir attackerad så ta ett kvickt steg åt sidan.

Utnyttja att din motståndare är extra sårbar i anfallsögonblicket.

Kontra.

Tveka inte, låt det gå på instinkt, en snabb vänsterjabb räcker.

Taktiken har gjort Agnes Alexiusson till en av världens bästa amatörboxare i 60-kilosklassen. Värnamodottern är en utpräglad kontrare, en lika intelligent som elegant fajter i en värld av sluggers.

”Byter mellan guldring och diamant”

25-åringen möter oss i Värnamo BK:s lokaler i Vråen centrum. Det är svalt därinne men doftar sötsalt av decenniers hopprep och sparring.

Agnes är ledigt klädd, med håret utsläppt och de muskulösa axlarna lugnt vilande.

– Jag var åtta år när min kompis Lindas kompis hade brutit armen, så hon bad mig följa med. Jag var alltid aktiv – lekte, röjde och spelade handboll – så boxning passade. Men tävla ville jag inte. Första matchen drog jag mig ur och vägrade sedan i ett år. Men mamma var bra på mutor, så jag föreslog att jag skulle få ta hål i näsan om jag gick tre matcher.

Hon gör en konstpaus. Pekar på vänster näsvinge där en guldring glittrar.

– Där är den fortfarande. Jag byter mellan ring och diamant ibland bara.

Så hur gick det?

– På väg till Nässjö bad jag dem vända bilen. Jag var för nervös. Jag har alltid burit på rädslan att göra bort mig i ringen, att det inte får bli pinsamt. Det har varit besvärligt men också gjort att jag tagit mig långt: redan som barn behövde jag ta mig igenom de känslorna.

Ja, men hur gick debuten?

– Jag vann.

Chocken: du är på paus

Hon fortsatte segra som barn. Hon var bäst som ungdom, hon var bäst som junior. Hon tog hem svenska mästerskap, Europamästerskap, världsmästerskap. Gulden var så många att hon ogärna räknar tredjeplatsen i ungdoms-OS som någon merit.

– Den känns sådär.

Agnes Alexiusson missade kvalet till OS i Rio 2016 med en hårsmån, men hennes unga karriärs största bakslag är inte en enskild förlust i ringen. När jag frågar vad som skedde 2017 bromsar hon mig, försäkrar sig om att hon inte vill låta bitter, för de där känslorna har sedan länge svalnat. Dessutom har beslutsfattarna från då lämnat sina poster.

– Vi som får stöd av Sveriges olympiska kommitté får klumpsummor två gånger om året. En dag skulle jag kolla mitt konto men såg att jag bara fått hälften av pengarna. Jag ringde SOK och frågade varför. De sa: för att du inte boxas längre. För att du är på paus.

Agnes var 21 år gammal och förbryllad. Hon hade visserligen avstått en tävling för att hinna med ett matteprov, men karriären var i högsta grad aktiv. Fast boxningsförbundet höll inte med och deras omdöme vägde tyngst.

– Då var jag bitter, men det gick inte att grubbla över. Jag sa till SOK att det verkligen inte var sant, ”jag är inte på paus”, men de är måna om att förbund och aktiv ska funka ihop. Det funkade inte just då så de gick på förbundets linje.

I det läget stod hon inför ett vägskäl. Det gick att deppa ihop, det vore rentav befogat, men Agnes Alexiusson är inte fostrad så.

När hon får en smäll tar hon ett kvickt steg åt sidan och slår snabbt tillbaka.

Blev biten av en grekiska

21-åringen insåg att pengarna var förlorade och tog jobb på ett fritids. Hon skulle inte bli uttagen till några stora tävlingar på ett år, men tog det som en möjlighet att träna sig starkare och kvickare för att komma tillbaka i ringen ännu bättre.

På VM i Indien 2018 blev hon femma.

– Jag vann flest matcher av alla svenskar på VM och var en match från medalj. Då kände jag att jag var tillbaka och snart fick jag tillbaka mitt SOK-stöd också.

Vi pratar ett tag om fritids. Hon blev kvar där fram till årsskiftet till 2021, när hon la extrakneg åt sidan för att ägna all vaken tid åt OS-förberedelser. Agnes berättar om OS-kvalet i juni, där hon slog grekiskan Nikoleta Pita som hade bitit henne under ett tidigare möte.

– Jag kände till att hon kan vara crazy. Den gången bet hon hål på huden vid axeln när vi var i clinch. Men jag sa inget till domaren, för jag ville straffa henne i ringen i stället.

Det gjorde du åtminstone nu på OS-kvalet. Hur reagerade du efter att platsen i Tokyo var säkrad?

– Jag skrattgrät. Det var ett lyckorus i hela kroppen, ett jag aldrig upplevt innan. Man har hört om glädjetårar men jag har inte upplevt det så tydligt innan.

Vi avhandlar större ämnen. På varsin hög pall en bit bort från ringen diskuterar vi hur onödigt det är hennes idrott länge har kodats som manlig. Damer har faktiskt tävlat med nävarna i hundratals år. En artikel i London Journal från 1722 beskriver en match mellan Elizabeth Wilkinson och Hannah Hyfield där reglerna var färgstarka: båda kämparna håller ett mynt i handen. Den som medelst slag och sparkar får motståndaren att tappa sitt vinner.

1904 bjöds damboxarna in till OS i St Louis, men bara som demonstrationssport utan medaljer. Få kunde då ana att det skulle dröja 108 år innan de bereddes plats på riktigt, om än med betydligt färre viktklasser och deltagare än herrarna.

”Du ser ut som en modell”

I Tokyo i sommar blir det fortfarande mer herr- än damboxning, åtta viktklasser mot fem, men IOK har som avsikt att åtgärda ojämlikheterna till nästa spel.

Men det där är sexism på global och historisk nivå. Hur är det för en enskild utövare från ett land som redan för snart ett halvsekel sedan, mycket tack vare ordföranden Björn Rosengren, kämpade för jämställdhet?

– Det finns mycket att säga, börjar Agnes Alexiusson.

– Man får nästan varje tävling höra smågrejer. De tycker att det är en komplimang att säga ”du ser inte ut som en boxare utan en modell”. Vadå, hur ser en boxare ut? Och de säger att tjejer inte ska boxas, eller att jag är bra för att vara tjej. Allt sånt där triggar mig.

Blir du aldrig arg?

– En incident blev jag riktigt arg på. Jag var elva-tolv år och diplomboxare och skulle möta en kille i Kalmar. Han satt och pratade med sina kompisar före och visste inte vem det var som satt på en stol i rummet. Han sa “jag har redan vunnit min match för jag ska möta en tjej”. Jag blev skitirriterad. Det är den diplommatch i livet som jag slog flest slag i. Jag ville visa mig stark.

Så hur gick det?

– Jag vann.

Fortfarande tävlar fler herrar än damer på OS. Hur ser du på det?

– Det är inte okej. Det är inte rätt. Det går åt rätt håll men vi är inte där än.

Hur ser du på den historiska orättvisan?

– Jag försöker att se det som att damboxning har utvecklats mycket mer än herrboxningen gjort. Vi har haft mycket färre år på oss men är redan på toppnivå. Nu är det ingen skillnad när det handlar om de bästa. Kan man boxning ser man det.

Om man vänder på allt det hemska: hur är det att vara del av en så stark rörelse, en som krossar konventioner?

– Det känns fantastiskt. Att få inspirera anda. Förhoppningsvis tänker någon att om hon kan så kan också jag.

Innan vi skiljs åt spelar vi in en film där Agnes Alexiusson visar vad 17 års uppvärmning med hopprep gör för kvickheten i fötterna. Repet piskar i mattan och det fläktar som vid havskusten av att stå bredvid när hon dubbelskuttar och korslägger armarna.

När hon pausat frågar jag om OS.

– Jag vill att det ska se bra ut där också. Att det ska vara vacker boxning. Det handlar igen om att jag inte vill göra bort mig.

Den lilla djävulen finns kvar på en axel och väser att du inte ska vara pinsam?

– Ja, men det har blivit lite bättre. Under någon period, jag tror att det var i början som senior, hade jag svårt att släppa tankarna i ringen. Men ibland behöver man bara kriga, bara släppa allt och slå utav helvete. På OS bryr jag mig inte om det är fult.

Så hur går det?

– Såklart vill jag ta medalj. Det känns onödigt att ens åka om det inte vore mitt mål.

Allt inför sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.