Premiärsuccé i Levi för Kristoffer Jakobsen

Av: Makoto Asahara

Publicerad:
Uppdaterad:

Han startade som nummer 51 i slalompremiären.

Han avslutade den med sitt bästa världscupsresultat i karriären.

– Så jäkla härligt, säger Jakobsen till SVT efter sin sjätteplats i Levi, Finland.

Kristoffer Jakobsen har spåtts en lysande framtid, men har samtidigt stött på problem på vägen. Problem så stora att han till och med varit nära att sluta.

När världscupsslalomen inleddes i finländska Levi så var det utan större förväntningar, med startnummer 51 i det första åket.

Men ett stabilt förstaåk gav 21:a bästa tid och ett andra åk.

Och väl där prickade Jakobsen helt rätt.

– Solid åkning, jag gör väldigt lite. Jag håller ingen limit. Där jag vet att jag är så snabb håller jag det bara, säger 25-åringen, som skrällde och slutade sjua i OS-slalomen i Pyeongchang förra året, till SVT.

Han var minst sagt belåten med sin världscupspremiär, där han lyckades klättra hela 15 platser genom sitt utmärkta andraåk.

– Nu gör jag det jag kan i alla fall, säger Jakobsen.

Kristoffer Jakobsen
Foto: KLAS ROCKBERG / BILDBYRÅN
Kristoffer Jakobsen

”Sjukt trevlig dag”

Jakobsens andraåk gav en ledning som höll sig väldigt länge. Det var först när svenske kollegan André Myhrer (åtta efter första åket) tog sig i mål med en grön skylt som Jakobsen fick lämna ledarstolen i målfållan.

– Fick sitta i ledarboxen och André fick komma och joina mig, vi hade det riktigt trevligt där. Synd att vi inte fick vara där lite längre, men en sjukt trevlig dag, säger Jakobsen.

Den 36-årige veteranens andraåk väckte samtidigt förhoppningar i det ihärdiga, finländska snöfallet att det kunde bli en favorit i repris för André Myhrer. Så sent som för ett år sedan på samma plats hade han gått från nia till trea i det andra åket.

Den här gången räckte det dock inte till någon pall.

”Gammal är snabbast”

Myhrér fick nöja sig med en femte plats, samtidigt som det blev norsk seger genom Henrik Kristoffersen. En femma som passade på att hylla sin kollega efter tävlingen.

– Jättekul att se Kristoffer. En otrolig brant framför allt. Han har en otrolig fart i sig och i dag fick han visa det, säger Myhrer, som likväl besegrade Jakobsen, till SVT.

– Gammal är snabbast. Förhoppningsvis kan jag börja klättra i rankingpositionerna nu så att yngre kan vara äldst någon dag, säger Jakobsen med ett leende.

Den namnmässigt julkompatibla duon Clement Noel, Frankrike, och Daniel Yule, Schweiz, tog andra- och tredjeplatsen.

Alpina världscupen sänds i SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE