Publicerad:
Uppdaterad:

Sparkade landslagschefen om stödet från stjärnorna

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:
Jonas Peterson.
Foto: BILDBYRÅN
Jonas Peterson.

Charlotte Kalla var inte ensam om att bli omskakad av beskedet kring landslagschefen.

Flera åkare har hört av sig till Jonas Peterson, som tvingades lämna sitt uppdrag efter 143 dagar.

Åkarna var aldrig involverade i beslutet.

– Många är förvånade och skriver att de tyckte att jag gjorde ett bra jobb, säger Jonas Peterson.

I april presenterades Jonas Peterson som efterträdare till landslagschefen Rikard Grip. Den 1 maj började han sitt uppdrag.

Jonas Peterson genomförde under sommaren mellan 100 till 150 intervjuer med personer i och utanför skidlandslagets verksamhet. Han inledde också ett konkret arbete med åkargruppen. Under tre läger hade han möten med åkarna under vilka de drog upp riktlinjer för den prestationsmiljö de ska verka i.

– Det upprättades ett dokument om vad vi tycker är viktigt. Den linjen kommer vi att hålla, säger Teodor Peterson som åkarnas representant.

Åkarna har efter det följt turbulensen i Svenska skidförbundet och idag berättade Charlotte Kalla om sin förvåning och besvikelse över ledningens beslut.

– Jag håller med Charlotte om att det Jonas gjorde var bra och det märktes att han ville ge oss så bra förutsättningar som möjligt. Det kändes som att han tog våra åsikter på allvar, säger Teodor Peterson.

Rörd av stödet

Jonas Peterson är rörd av stödet han får från åkarna i skidlandslaget.

– Klart att i bedrövelsen är det fantastiskt att man har en åkare som Charlotte bakom sig. Jag upplever att det finns ett förtroende för det arbete som jag har hunnit genomföra. Jag är förvånad över att så många hört av sig, säger han.

Ola Strömberg, tf längdchef, är medveten om åkarnas uppfattning.

– Vi har vetat ganska väl vad de tycker fungerat bra i kommunikationen med honom, men han är ett steg från åkarna. Hans roll som landslagschef  är att se till att hela verksamheten fungerar. Vi hade inte samma tankar på hur man skulle utveckla den, det är där nyckeln ligger, säger Ola Strömberg.

Han bekräftar att åkarna inte varit delaktiga i den process som lett fram till beslutet att tvinga iväg den nya landslagschefen 

– De har stått utanför själva beslutet. Men vi har varit väl medvetna till deras inställning kring förändringar och behov av vad som behöver bli bättre, säger han.

Teodor Peterson bekräftar att åkarna inte varit tillfrågade innan Jonas Peterson fick lämna sin post.

– Men jag tror inte vi ska vara heller. Vi är en bra bit bort från det arbetet. Jag har pratat med Ola Strömberg och det var ett beslut han var tvungen att ta, vi får lita på att det blir bra, säger Teodor Peterson.

Bilden som målas är att landslagsledningen haft en vision om hur man ska arbeta, men att vägen dit sett olika ut för Jonas Peterson och för personer på andra positioner i organisationen.

”Några tävlingar inte hundra”

TT har uppgivit att det handlat om en konflikt med vallateamet.

– Det har varit en del av det, säger Jonas Peterson till Sportbladet.

Teodor Peterson berättar att utvärderingarna av vallateamets insatser förra säsongen varit underlag för diskussioner.

– Det var några tävlingar då det inte var hundra, många åkare kände att vi och vallateamet kan jobba med det, säger han.

Kritiken har  bland annat handlar om kommunikationen mellan åkare och vallare.

– Det kan bli bättre från båda håll. Vi kan träffas och prata och bli mer bekväma i att ta och ge kritik, säger Teodor Peterson.

Jonas Peterson har kvar sin anställning på Svenska skidförbundet och hoppas på en annan roll framöver, något som Ola Strömberg också öppnar för.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: