Tuffa kravet för OS 2026: ”Måste uppfylla allt”

Publicerad 2019-03-14

ÖSTERSUND. Näringsliv och vintersport möttes för att tala klimat och OS.

Hårda krav krävs för att Sverige ska få arrangera OS-festen 2026.

– Vi jobbar utifrån fyra punkter och alla måste uppfyllas till punkt och pricka, säger Kit McConnel, sportchef i IOK.

Sverige och Italien slåss om att få arrangera vinter-OS 2026.

Men i takt med den globala uppvärmningen krävs åtgärder även från idrotten. Den genomsnittliga temperaturen i Östersund har höjts med fyra grader jämfört med vintrarna mellan 1961 och 1990. Om utvecklingen fortsätter på den inslagna vägen beräknar forskare att Sverige kommer att ha vinter i max en månad vid århundradets slut.

”Det är otroligt viktigt”

Därför har den internationella olympiska kommittén (IOK) nu satt upp hårda krav för att en vinter-OS-ansökan ska gå igenom.

– Vi har fyra punkter. Vi vill reducera användningen av kol, vi vill ha en holistisk syn på hur vi kan minska på utsläppen, vi vill kunna återinvestera i redan färdiga arenor och vi vill använda miljövänliga fordon, säger Kit McConnel, sportchef i kommittén.

Måste alla dessa krav uppfyllas för att man som land ska kunna vara aktuell för att arrangera OS?

– Ja, så är det. Det är otroligt viktigt att alla punkter uppfylls.

Ett eventuellt vinter-OS i Sverige skulle troligtvis arrangeras i Åre, Stockholm och Falun.

”Bra med hårda krav”

Karin Mattsson, ordförande i skidförbundet, både hoppas och tror att Sverige har goda möjligheter att få arrangera OS 2026.

– Det skulle betyda jättemycket. Vi har en färsk nationalarena i Åre som är i toppskick som vi vill använda för den alpina delen. Sedan har vi mycket vi vill utveckla i Falun och Stockholm, så det skulle betyda oerhört mycket för oss, säger hon till Sportbladet.

Det är hårda klimatkrav – vad säger du om det?

– Jag tycker det är utmärkt att de ställer de kraven och vi började jobba med ett fossilfritt VM redan nu i Åre. Jag tycker att vi är väldigt väl rustade och det är skidskyttet också. Sedan kanske kraven är ännu lite större och det är bra, då får vi bygga vidare på det.