”Jag gråter varje gång jag tänker på det”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:

Fina historien om hur kanottränaren Stefan Henzes död räddade livet på Ivonette

Tragedin skakade om hela OS.

Men trafikolyckan som dödade tyske kanottränaren Stefan Henze räddade också ett liv.

– Han gav mig livet tillbaka, säger Ivonette Nascimento Balthazar, som fick OS-silvermedaljörens hjärta transplanterat i sista stund, till Daily Mail.

Foto: TT

Det var på väg tillbaka till OS-byn efter en tävlingsdag som den tyske kanottränaren, och tidigare OS-silvermedaljören i kanotslalom, Stefan Henze och hans tränarkollega var med om en allvarlig trafikolycka. Efter tre dygns intensivsjukvård dödförklarades 35-åringen.

Men det är inte bara minnet av Henze som lever vidare, det gör även hans hjärta – i kroppen på Ivonette Nascimento Balthazar.

”Kunde inte röra mig”

Den 66-åriga kvinnan låg för döden efter att ha väntat på en hjärttransplantation i 18 månader när olyckan skedde.

– Jag visste att jag levde mina sista dagar. Jag kunde inte röra mig, jag kunde inte prata mer än ett par ord utan att bli andfådd, berättar Ivonette i en intervju med Daily Mail.

Men när Stefan Henzes anhöriga fick frågan om att donera de friska organen tvekade de inte och plötsligt fick Ivonette Nascimento Balthazar en andra chans till livet.

”Otroligt att tänka på”

– Trots att de förlorade mannen de älskade så bestämde dig sig för att agera med sådan kärlek, att ge livets gåva till någon de inte ens kände. Jag gråter varje gång jag tänker på det. Jag vill verkligen träffa Stefans familj och krama dem och berätta hur tacksam jag är, säger Ivonette som sakta återhämtar sig från operationen och vänjer sig vid tanken på sitt nya hjärta:

– Det är otroligt att tänka på hur samma hjärta som jag har inuti kroppen har slagit fort för att det har vunnit ett OS-silver.

Ivonette hoppas också att det nya starka hjärtat ska göra så att pensionärsåren kan bli en aktiv tid.

– Jag tror att jag ska kunna klara av att springa en vacker dag. Det vore ett bra sätt att hedra minnet av mannen som jag är skyldig mitt liv, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN