Medlingen har kraschat: Föreningen bestämmer

Publicerad 2022-05-24

Offret slutade i simklubben medan förövaren blev kvar.

Frågan är varför ingen på förbundsnivå kliver in och löser den infekterade striden i svensk simning.

– Det är föreningen själv som ska fatta beslut, säger RF:s Mattias Hjelmberg.

En 19-årig simmare fälldes i mars för två fall av sexbrott mot en yngre flicka. Offret var tidigare klubbkamrat med gärningsmannen, men mådde efter händelserna så dåligt att hon bytte till en rivaliserande förening.

Nu är stämningen spänd mellan parterna. De delar träningsbassäng, vilket gör att flickan regelbundet behöver vistas i närheten av 19-åringen om hon vill utöva sin sport.

Riksidrottsförbundet kopplades tidigt in för att medla, men har inte lyckats nå en lösning som alla är nöjda med.

På grund av hanteringen bojkottas 19-åringens klubb av flera rivaliserande föreningar, inte bara den som flickan numera simmar för. De aktuella föreningarna kommer varken att träna med eller tävla hos 19-åringens klubb.

Hur RF ser på konflikten?

Frågan formellt sett avgjord

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden av det här slaget som du beskriver, säger Mattias Hjelmberg, intressepolitisk chef.

Är bojkotten ett misslyckande från er sida?

– Generellt så försöker vi, tillsammans med berörda förbund, att stödja föreningar för att lösa det som hänt på bästa sätt. Om vi har misslyckats i det här fallet kan jag inte kommentera.

Två av de bojkottande klubbarna önskar att 19-åringen plockas bort från sin klubb och inte deltar på tävlingar mot deras simmare. Men det beslutet fattas enbart av simmarens förening, som valt att låta honom fortsätta sin satsning. Därmed är frågan formellt sett avgjord.

För varken Riksidrottsförbundet eller Svenska Simförbundet, som Sportbladet också varit i kontakt med, har mandat att styra hur en förening ska agera i en dylik situation. Det är inte deras uppgift att eventuellt stänga av simmaren från att träna eller tävla.

Allt förbunden kan göra är att komma med rekommendationer och fortsätta medla i hopp om att hitta en snar lösning.

– I idrottsrörelsen är alla föreningar egna juridiska personer. Så i de här processerna är vi ett stöd för hur man ska förstå och agera. Men sedan är det upp till föreningen att fatta beslut, säger Mattias Hjelmberg.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln