16-årig stal showen på 5000 – utan skor

Publicerad 2015-08-26

Peking. Mo Farah spurtade säkert till final på 5000 meter.

Men det var en 16-åring utan skor två varv efter honom som snodde all uppmärksamhet.

– Jag gillar att känna fötterna mot underlaget, säger Abdullah Al-Qwabani från Jemen.

5000-försöken saknade inte dramatik i tätstriden. Flera duktiga löpare hade det tufft i de snabba avslutningarna. Men majoriteten av storfavoriterna tog sig säkert vidare, däribland 10000-segraren Mo Farah, som dock vara nära att falla, och kenyanske utmanaren Caleb Ndiku.

Men i deras heat fanns också en annan kille som stack ut.

Abdullah Al-Qwabani, 16, fångade publikens hjärtan genom att kämpa runt de 5000 meterna barfota – långt från tätstriden. När Mo Farah påbörjade spurten med 200 meter kvar så varvade han Al-Qwabani för andra gången på de dryga 12 varven och i mål var han över tre minuter efter britten. Men hela det sista varvet drog Jemen-löparen ner jubel från åskådarplats.

”Han såg väldigt färsk ut”

En glad Al-Qwabani kom till mixade zonen, men språkförbistring gjorde det svårt för journalisterna att ta reda på så mycket om den korta Jemen-löparen. Han pekade glatt på sina fötter och med teckenspråk gjorde han klart att han gillar att känna fötterna mot underlaget. För att säkerställa att pressen förstod sprang han glatt på stället och pekade på fötterna och hjärtat innan han gick vidare.

Inomhusvärldsmästaren från 2014, Caleb Ndiku, noterade sin ovanlige motståndare under loppet.

– Jag tror killen behövde det här för framtiden, han såg väldigt färsk ut på banan. Jag tror att om man har talangen så kan han bli en bra idrottare. Men han måste få mer erfarenhet för han ser väldigt ung ut. Men han kan bli bra, säger han.