Flinck: Varför vågar ingen kritisera dem?

Målvaktsspelet – elefanten i rummet

Uppdaterad 2017-12-04 | Publicerad 2017-12-02

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Elefanten dansade in i VM-arenan efter premiären.

Alla visste, men ingen sa något.

Målvaktsspelet – elefanten i rummet.

Nej, Sverige förlorade inte bara på grund av målvaktsspelet och det här ska inte bli något korståg mot svenska målvakter på damsidan.

Försvaret framför Filippa Idéhn och Johanna Bundsen var för tafatt, för glest, för klent, för stabbigt...you name it.

Målvaktstackarna fick, enligt den officiella statistiken, hela tolv polska skott mot sig från sexmeterslinjen och då är inte de fyra avsluten från kanten inräknade. Då är det förstås tufft.

Men totalt sett gjorde man inte fler än fem räddningar på 38 skott (13 procent). Motsvarande siffra för Polens Adrianna Placzek var 32 procent.

Då är det svårt att vinna handbollsmatcher.

Förbundskaptenen svarslös

Men det jag reagerar mest över är att ingen i truppen, av de jag pratade med, ville eller vågade nämna målvaktsspelet. Däremot var alla överens om att man förlorade VM-premiären bakåt. Men det berodde på att man blev ”glesa”, ”passiva” och ”reagerade i stället för agerade”.

Målvaktsspelet – elefanten i rummet.

Till sist var jag tvungen att fråga förbundskapten Signell:

Varför är man alltid så rädd inom handbollen för att kritisera sina målvakter?

– (Långt tystnad) Jag vet inte... jag har inget bra svar på det.

Målvakten är en utsatt post, jag vet, och jag är inte ute efter att utespelarna ska hänga ut en lagkamrat. Men målvakterna är en duo, en lagdel och att inte ens utåt vilja eller våga säga att ”målvaktsspelet inte kom upp i nivå” eller ”att vi hade för få räddningar” tycker jag är märkligt.

När jag, innan jag ställde ovanstående fråga till Signell, undrade vad han tyckte om målvaktsspelet svarade han tvekande:

– Det är klart att... målvakterna i dag känner att de... har presterat bättre... och kan prestera bättre.

Världsklass i 40 år på herrsidan

Det här skulle inte bli ett korståg mot svenska dammålvakter men det går inte att komma från att kvaliteten på målvaktsspelet i landslaget generellt varit låg i flera år nu.

Det är ju märkligt att svensk handboll inte kan få fram fler och bättre målvakter på damsidan när man på herrsidan producerat målvakter i världsklass oavbrutet under 40 år. Trots ambitiösa målvaktsprojekt de senaste åren.

Det blir ett stort problem då målvakten är så oerhört viktig i handboll.

Uselt 6–5-spel

Men sett till premiären är det inte bara målvaktsspelet som måste höjas om VM ska bli en rolig, svensk angelägenhet.

Försvarsspelet i stort har redan nämnts.

Spelarna och Signell menade att det inte var framåt det brast. Men jag tycker ändå att man ska notera...

...6–5-spelet: Sverige förlorade sina fyra första numerära överlägen med 7–1(!). Även om det ska tilläggas att Jamina Roberts blev utvisad efter en minut av den sista av de fyra. Den allra sista utvisningen, när Polen redan hade säkrat segern, vann Sverige med 2–0.

...de fyra målen i tom kasse – usch och fy.

...utdelningen på kanterna: 5/12, vilket förstås är underkänt.

... att Nathalie Hagman måste bli ett större hot om hon ska spela på högernio.

...Johanna Westbergs noll mål på fyra avslut för en spelare som öst in mål i Champions League och världens bästa liga i höst – det är inte godkänt.

Ingen skam att förlora mot Polen

Framåt var Jamina Roberts bäst i Sverige när hon fick förtroendet på allvar i andra halvlek. Men varför fick hon inte spela mer och tidigare? Jo, på grund av bristen på försvarstreor, enligt Signell. Man ville ha Anna Lagerquist som tvåa mot Karolina Kudlacz-Gloc och då måste Jenny Alm eller Johanna Westberg spela trea för att det inte ska bli för många byten anfall/försvar.

Sedan är det förstås ingen skam att förlora mot Polen.

Det är inget brödgäng, absolut inte.

Bredden större än någonsin

Inför premiären skrev jag om den ökande bredden i världstoppen.

Efter lördagen känns den ännu bredare sedan Frankrike förlorat mot Slovenien, Nederländerna mot Sydkorea och Danmark mot Montenegro. Och Brasilien bara fått oavgjort mot Japan.

Men Norge körde över Ungern med 30–22 här i Bietigheim-Bissingen och längst bak stod veteranen Katrine Lunde och tog 20 av 40 skott...

Lyckas Sverige vända på det här och vinna mot Ungern så behöver förlusten mot Polen knappt betyda något alls. Det kan vara lika bra att bli trea som tvåa i gruppen. Kanske till och med fyra. För nu kanske inte Frankrike vinner den andra gruppen och även om till exempel Slovenien går starkt i gruppspelet så tar jag, än så länge, hellre slovenskorna än fransyskorna i en åttondel.