”Vi behandlas som köttstycken”

Publicerad 2020-08-11

Nile Wilson tog OS-brons 2016.

De mörka vittnesmålen från gymnastiken fortsätter.

Brittiska OS-medaljören Nile Wilson säger att gymnasterna ”behandlas som köttstycken”.

I en intervju med BBC talar han om en kultur av övergrepp – trots rädslan över att det kan kosta honom en plats i Tokyo-OS.

Det har gått några år sedan USA:s lagläkare Larry Nassars sexuella övergrepp avslöjades och han spärrades in på livstid. Nyligen släpptes Netflix-dokumentären Athlete A som tar upp övergreppen, tystnadskulturen och den hårda pressen på barnen inom den amerikanska gymnastikvärlden.

I flera andra länder, däribland Storbritannien, berättas det nu om en undermålig miljö.

Systrarna Becky och Ellie Downie, VM-medaljörer och olympier, var två som nyligen vittnade om att ”kränkningar och övergrepp är helt normaliserade inom sporten” och brittiska gymnastikförbundet har sagt att de ska inleda en oberoende utredning efter den senaste tidens rapporter.

Becky Downie under OS 2016.

”Formade av rädsla”

Nu uttalar sig även den främsta manliga gymnasten, Nile Wilson, i en lång intervju med BBC och menar samtidigt att han är rädd att uttalandena kan kosta honom en OS-plats framöver.

– Vi är formade av rädsla, rädda att tala ut och uttrycka vår oro. Vi håller oss tysta och gör det vi blivit tillsagda. Det är vi som vinner medaljerna – ändå behandlas gymnasterna fortfarande som köttstycken. Jag är rädd att det kan påverka (uttagningen) när jag pratar med dig, säger han.

Systrarna Becky och Ellie Downie.

”Kultur av övergrepp”

24-åringen, som vann brons i Rio-OS 2016, berättar att han berördes djupt och illa av dokumentären och att han kan känna igen sig i vissa delar.

– Under många år upplevde jag verkligen känslomässig manipulation och en tränarmetod där vi fick känna hur det är att leva i rädsla – du presterar eller så blir det konsekvenser, säger Wilson som har en god relation till sin mångåriga coach och i stället pekar på hela kulturen.

– Jag skulle absolut beskriva det som en kultur av övergrepp. Och jag har levt och andats den i 20 år.

Wilson hoppas på nya tider framöver med en mer tillåtande kultur, där gymnasterna vågar ta upp missnöje utan rädsla för repressalier.

– Vi är människor, inte köttstycken och jag vill fortsätta att driva på den förändringen i kulturen, säger han till BBC.