Vaidotas Zala tog överraskande etappseger i Rally Dakar

Calle Bjerkert inleder som 35:a

Sand och ännu mer sand när Rally Dakar inleddes i Saudiarabien
Sand och ännu mer sand när Rally Dakar inleddes i Saudiarabien

Nasser Al Attyah stormade mot en etappseger.

Men det blev en litauisk seger i den första etappen av Rally Dakar.

– Jag har ingen aning om vad som hände, säger fjolårssegraren.

83 bilar startade den 42:a upplagan av Rally Dakar som för första gången avgörs i Saudiarabien. Redan kort efter starten av den första etappen (752 km) från Jeddah till Al Wajh tog fjolårets segrare Nasser Al Attiyah från Qatar ledningen. Efter 158 km på den 319 km långa specialsträckan hade han ett försprång på flera minuter, men det tuffa underlaget som bestod av sand, jord och sten ställde till problem.

– Det var en svår dag för oss, vi drabbades av tre skador på däcken, säger Al Attiyah som slutade den första dagen på plats fyra.

– Allt hände inom tio km. Jag har ingen aning om vad som hände, det var väldigt märkligt. Dessutom var det vi som öppnade etappen och det var svårnavigerat.

Etappen vanns överraskande av Litauens Vaidotas Zala, före Stephane Peterhansel, Frankrike. Rekordsegraren Peterhansel, som är lite mer än två minuter efter ledningen har vunnit tävlingen 13 gånger.

Debutanten Fernando Alonso gick i mål som elva, vilket dock var före betydligt mer erfarna rallyfröare som Martin Prokop och Khalid Al-Qassim.

Calle Bjerkert inleder som 35:a

I mc-klassen inledde den regerande mästaren Toby Price bäst, men han hade problem med sin roadbook och det finns en risk att han kommer att drabbas av en bestraffning.

– Min roadbook försvann efter 15 kilometer, jag fick följa dammet och när man inte har någon roadbock så kör man i blindo, säger han.

– Just nu ser det bra ut på pappret, men jag misstänker att jag får en bestraffning.

Sverige har en deltagare med i tävlingen och Calle Bjerkert som vann Novemberkåsan 2008 ligger på 35:e plats i mc-tävlingen. Han är 38 minuter efter täten efter den första etappen.

I morgon måndag fortsätter Rally Dakar med sträckan mellan Al Wajh och Neom som är närmare 40 mil, specialsträckan beräknas till 367 km.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.