Stina Nilsson: ”En stor barndomsidol – lider med Petter som person”

Av: Linn Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

IDRE. Petter Northug utvecklade ett drogberoende i jakten på samma kickar som hans tävlingskarriär gav.

Stina Nilsson sympatiserar inte med barndomsidolens handlingar men 27-åringen kan förstå problematiken när karriären tar slut.

– Jag precis som Petter älskar kickarna man får av att tävla. Jag vet att det är en utmaning som jag också kommer stå inför när jag lägger av, säger Stina Nilsson.

När Stina Nilsson inledde sin skidkarriär var Petter Northug den stora förebilden. Den norska skidstjärnan avslutade karriären 2018, Stina Nilsson la då ut en instagrambild på dem två tillsammans och hyllade sin barndomsidol.

Den 13 augusti i år stoppades Northug för fortkörning och polisen fann i en husrannsakan narkotika i den förra skidstjärnans lägenhet. På en direktsänd presskonferens berättade Petter Northug att han efter karriären sökt efter samma spänning han fick under sin tävlingskarriär och utvecklat ett missbruk. En av alla som tittade på lajvsändningen var Stina Nilsson.

– Jag följde presskonferensen. Petter har varit en väldigt stor barndomsidol för mig och det var väldigt tråkigt att se den. Jag sympatiserar absolut inte med hans handlingar men jag lider med honom som person, säger Stina Nilsson.

Tycker du det borde finnas ett större skyddsnät för idrottare som avslutar sina karriärer?

– Jag vet att jag är en beroendeperson. Jag tror att jag har hamnat i idrottsvärlden av en anledning. Jag precis som Petter älskar kickarna man får av att tävla, ta ut sig och sträva mot mål. Jag vet att det är en utmaning som jag också kommer stå inför, kanske inte lika mycket som Petter, när jag går vidare i mitt arbetsliv, säger Stina Nilsson och fortsätter:

– Jag kommer jag aldrig någonsin att känna att jag är nöjd och ligga på soffan. Jag måste ha ett yrke sen som gör att jag får samma kickar, får samma utmaning och jag måste känna att jag har ett mål och kan få en ”kick” av dagen. Hittar jag ett sådant ställe för mig när jag är klar med min karriär så tror jag inte att det kommer vara någon fara för mig.

”Kommer vara jobbigt att lägga av”

Stina Nilsson är på plats i Idre med skidskyttelandslaget och laddar upp inför kommande säsong. Även om 27-åringen precis har inlett en helt ny karriär förbereder hon sig ändå mentalt hela tiden på vardagslivet som väntar.

– Det kommer vara jobbigt att lägga av med sin idrottskarriär och det gäller att passa på att lär känna sig själv hela tiden nu. Som idrottare är man väldigt mycket idrottare och vet vem man är där. Det gäller att tänka på vad vill man göra sen, vem vill jag vara och vilka bitar som gör en glad och motiverad vid sidan om.

Nu blev du skidskytt, det är ju smart.

– Ja exakt, det är bara att sadla om hela tiden, säger Stina och ler.

Publicerad:

LÄS VIDARE