Avslöjar: EM gav 10 miljoner i vinst

Lövgren: ”Det är fantastiskt”

Uppdaterad 2020-12-01 | Publicerad 2020-11-30

Både det svenska och danska landslaget stod för fiaskoinsatser i handbolls-EM.

Ändå gjorde svensk handboll en vinst på tio miljoner kronor.

– Det är bara att säga tack till alla som jobbade med det. Det är fantastiskt, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska handbollslandslaget AB.

Följ ämnen
Handboll

Regerande världsmästarna Danmark åkt ut redan i gruppspelet och Sverige var i praktiken utslaget efter första matchen i mellanrundan i handbolls-EM i januari i år, som arrangerades av Sverige, Norge och Österrike tillsammans.

Därmed blev mellanrundan i Malmö inte alls den publikfest som de svenska arrangörerna hade hoppats och trott på.

Dessutom blev ombyggnaden av finalarenan Tele 2 i Stockholm till handbollsarena dyrare än beräknat.

Ändå gav EM ett rejält tillskott till svensk handboll.

Svårt att sätta budget

Sportbladet kan avslöja att vinsten blev tio miljoner kronor.

– Det är bara att säga tack till alla som jobbade med mästerskapet. Det är fantastiskt, säger Stefan Lövgren, vd för Svenska handbollslandslaget AB.

Var det bättre eller sämre än ni hade räknat med?

– Det kan låta konstigt men eftersom ingen hade arrangerat ett EM med 24 nationer i tre länder tidigare så kunde vi inte budgetera ordentligt. Det var för många osäkerhetsfaktorer.

Miljonerna ska gå tillbaka till svensk handboll på olika sätt, berättar förbundsordförande Fredrik Rapp.

– Lite av dem sätts av för garantier för nästa hemmamästerskap. Man måste ha pengar på ett låst konto för att garantera att man kommer att arrangera mästerskapet. Sedan lägger vi in pengar i landslagsfonden, precis som vi har gjort efter tidigare hemmamästerskap. Pengar i den fonden går till bland annat medaljbonusar och kvalbonusar och sådant.

Tre miljoner till nya regionerna

Tre av miljonerna kommer att investeras i den stora omstruktureringen av distrikten som klubbades förra helgen.

– Vi går från 13 distrikt till 5 regioner och den omställningen kommer att kosta en del, säger Rapp.

När Sverige på egen hand arrangerade herr-VM 2011 uppgick vinsten till drygt 20 miljoner kronor. Men Lövgren menar att man inte kan jämföra det mästerskapet med årets herr-EM.

Under 10-talet arrangerade Sverige också dam-EM 2016 men det gick i princip plus/minus noll. Det finns inte alls lika mycket pengar att hämta i dammästerskapen.

– Men det bidrag man får i dag från de internationella förbunden, både vid EM och VM, är lite större på damsidan för att jämna ut det. Det är jäkligt bra, säger Lövgren.

Ska arrangera två VM 2023

Sverige kommer att fortsätta arrangera och söka stora mästerskap.

Redan 2023 är man med och arrangerar både herr- och dam-VM. Herrarnas VM delar man med Polen, där planen är att på nytt spela finalhelgen på Tele 2, och damernas VM delar man med Danmark och Norge där Sverige har en mindre del (som dock utökats) och arrangerar två gruppspel samt en mellanrunda.

– Det blir ett år som ingen gjort förut: två VM i samma land. Det är helt otroligt, säger Lövgren.

I oktober nästa år avgörs det var EM 2026 och 2028 för både damer och herrar kommer att hållas. Sverige förbereder just nu bud på ett eller flera av de mästerskapen.

Med tanke på vilka vinster man gör, framför allt på herrmästerskapen, så är det väl bara att söka så många mästerskap som möjligt?

– (Skratt) Det måste finnas en rimlighet i det också. Det finns en ”internationell familj” som nog skulle ta illa upp om man sökte hela tiden. Jag tror inte det är rimligt att arrangera oftare än vi har gjort, och kommer att göra, nu, säger Lövgren.