Skottheims tårar efter nya succén

Johanna Skottheim körde upp sig 15 placeringar och slutade femma i jaktstarten.

Efter succéstarten i världscupen kunde svenskan inte hålla tårarna borta. 

– Att gå från att inte åka världscup till det här är svårt att ta in, säger hon.

Johanna Skottheim gjorde debut i världscupen så sent som i fjol och hade aldrig varit på pallen inför den här säsongen. Men redan i förra helgens premiär knep svenskan karriärens första pallplacering. Tredjeplatsen följde hon sedan upp med att sluta fyra i tävlingen efter.

I söndagens jaktstart stod Skottheim för ett nytt jättelopp. 26-åringen körde upp sig 15 placeringar efter fullt skytte och slutade femma.

– Det är fantastiskt, jag vet inte vad jag ska säga. Jag är femma, men det känns på något sätt som att jag har vunnit. Hela vistelsen i Kontiolax har varit otrolig, det är svårt att sätta ord på, säger hon och fortsätter: 

– Jag har varit känslosam hela eftermiddagen. Det har varit tufft och mycket förväntningar, framför allt stafetten på stafetten i går. Jag har inte jättemycket rutin och märkte att jag kanske upplevde mer press än jag trodde. Men jag är jättenöjd med allt jag har gjort, sjukt nöjd. 

Vad är det som gör att du kan gå in och skjuta fullt i tävling efter tävling? 
– Jag vet faktiskt inte för jag har inte gjort det många gånger innan alls. Jag tror att jag har gjort det två gånger innan och nu två gånger på två veckor. Ibland funkar det bara. Att få vara en del av det här laget och få träna med dem varje dag har varit till stor nytta för mig och hela tränarstaben lyfter mig. 

”Ser mig inte som så här bra”

Skottheim, som var med och bärgade första stafettsegern på tio år i går, har slagit igenom med dunder och brak i inledningen av säsongen och ligger nu trea i den totala världscupen. Det var inget hon ens hade vågat drömma om för två veckor sedan.

– Det så coolt! Jag ser mig inte som så här bra själv och ser alla andra i laget som bättre. Men jag har fått bra kvitton och nu vågar jag tro på att jag också kan. Förra helgen var så oerhört bra och nu har det gått fyra tävlingar och jag är fortfarande kvar där uppe. Jag hoppas att det fortsätter så här, säger hon och fortsätter:

– Ser man vart jag kommer ifrån förra säsongen är det en häftig resa. Det har gått väldigt fort. Att gå från att inte åka världscup till det här är svårt att ta in. Jag är jätteglad bara att jag har fått starta i världscupen i år, det var verkligen inget jag kände mig säker på.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.