”Statistiken är bland det sjukaste jag sett”

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Holm: Glad för Wawrinka, men mest gläds jag med Magnus Norman

Hur besegrar man världens överlägset bästa tennisspelare?

Jag hade svårt att tro mina ögon, men Magnus Norman satt bevisligen på svaret.

Stan Wawrika, hans adept, besegrade Novak Djokovic i Franska öppna-finalen.

Sportbladets Stefan Holm.
Sportbladets Stefan Holm.

Klockan hade passerat 15.00 när spelarna steg ut på Philippe Chatrier-banan för att göra upp om titeln i Franska öppna. Stan Wawrinka slog läger till vänster om domarstolen och placerade sin rackettrunk på bänken. På bagen har hans racketsponsor låtig brodera ”Stanimal”. Schweizaren fick smeknamnet i fjol, då han vann sin första Grand Slam-titel i Melbourne. Ni kanske minns hur han kämpade ner Novak Djokovic, Tomas Berdych och Rafael Nadal och till slut stod där med en stor pokal över huvudet.

Otrolig matchstatistik

Wawrinka gick in till den här matchen med samma inställning, att slita som ett djur, att skada motståndaren med sina våldsamma grundslag, att våga vinna.

Om han lyckades?

Ja, han slog den oslagbare Novak Djokovic med 4-6, 6-4, 6-3, 6-4 och matchstatistiken är bland det sjukaste jag har sett.

59 winners.

Femtionio.

Gick på knock

Det borde inte vara möjligt mot Djokovic på grus, men Wawrinka spelade ett slags knockout-tennis som jag aldrig tidigare skådat.

För att vinna en bollduell mot den överlägsne världsettan brukar motståndaren tvingas slå både två och tre till synes avgörande slag, men ”Stanimal” skickade i väg otagbara projektiler från både backhand- och forehandssidan. Djokovic, som hinner upp bollar som andra spelare inte ens springer på, var många gånger inte i närheten av bollen.

Serben hade inte förlorat en grusmatch i år och var givetvis storfavorit till titeln, men han föll mot en för dagen bättre spelare och var den förste att medge det.

– Jag kan bara gratulera honom. Han förtjänade det här, sa ”Nole” när han mötte pressen efter finalen.

Spelade sitt livs match

Wawrinka klargjorde att han genomfört sitt livs tennismatch, och det är svårt att inte imponeras av 30-åringen. Så sent som den 19 april berättade han, på Facebook, att han och Ilham Vuilloud, som är mor till hans dotter, har separerat (för andra gången). Vad han inte kunde föreställa sig då var att Ilham dagen därpå skulle smutskasta honom offentligt, men det var just vad hon gjorde.

När Magnus Norman samtidigt tipsar sina Twitter-följare om låtar som Rihannas ”Bitch better have my money” och Metallicas ”Turn the page” är det lätt att dra slutsatsen att skilsmässan är betydligt smutsigare än ett par grusiga tennissockor. Stan Wawrinka har, hur det nu är möjligt, ändå lyckats fokusera på tennisen.

Jag måste erkänna att jag gläds med schweizaren, men framförallt gläds jag med Norman. Under prisutdelningen plockade han fram mobilkameran och tog en bild på Stan Wawrinka, där han står med pokalen på centrecourten.

Norman fick bli vinnare i Paris

”En bättre bild är jag inte kapabel att ta. Tack, Stan Wawrinka. Du är en mästare på många sätt”, skriver han.

Jag var på plats på Roland Garros år 2000, då Magnus Norman förlorade finalen mot årets prisutdelare, Gustavo Kuerten, med 2-6, 3-6, 6-2, 6-7. Jag var där 2009 och 2010, då han lotsade Robin Söderling till final men inte hela vägen fram.

Han var en stor spelare, den förre världstvåan, och han har blivit minst lika framgångsrik som tränare. Magnus Norman är tuff och krävande som coach, men samtidigt en kompis som ger trygghet och fyller sina spelare med självförtroende. Tennis handlar om att våga vinna, och Wawrinka vågade verkligen vinna.

Norman får spelarna att växa

Jag tror att det framförallt är de egenskaperna som får Normans spelare att lyfta. Söderling var 35:a på rankingen när han anställde värmlänningen som coach. När deras samarbete avslutades, efter ATP-slutspelet 2010, hade han bara Nadal, Federer, Djokovic och Murray före sig.

Han har jobbat med Wawrinka sedan 2013, då schweizaren var nummer 17 på rankingen.

Söndagen den 7 juni 2015 är han hetast i världen.

Publicerad: