Finnkampen en förlustaffär i rekordklass

Publicerad 2020-08-27

Finnkampen 2020 blir den dyraste någonsin för svensk friidrott.

En miljonsmäll.

Chartrat flyg över Östersjön tur och retur två dagar i rad och hotell på Arlanda för de som behöver övernattning för att flygas fram och tillbaka.

– Jag skulle gissa att det hamnar kring en miljon kronor, säger förbundets marknadschef Jan Larsson.

Kraven från de finska myndigheterna har varit stenhårda.

Inte bara det att svenskarna inte får stanna över natten i Finland och måste flygas fram och tillbaka de båda tävlingsdagarna.

De kommer också att hållas i isolerade i speciella utrymmen på idrottsplatsen i Tammerfors.

– Dessutom kräver ministeriet att samtliga deltagare från Sverige testas för coronaviruset högst 72 timmar före tävlingarna. Personer som uppvisar symptom för covid-19 får inte delta, säger finska förbundets vd Harri Aalto till svenska Yle.

Det blir ytterligare en stor kostnad för den svenska förbundet.

För det är ingen liten trupp det handlar om.

– Nej, det är inget fotbollslag jag tar ut, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Förbundskapten Karin Torneklint.

”Är inget fotbollslag”

Med tre deltagare i samtliga grenar på herr- och damsidan handlar det om en trupp på en bit över 100 aktiva. Normalt flyger de reguljärflyg stannar på hotell under tävlingsdagarna och flyger sedan hem igen.

Nu krävs två resor tur och retur.

Förbundets marknadschef Jan Larsson jobbar just nu med logistiken, men det enda sättet att få truppen till och från Finland i tid är med chartrat flyg.

– Ja, tävlingarna slutar så sent på lördagen att det inte går några reguljärflyg. Efter söndagens tävlingar kan det bli någon sorts kombination, men det är sånt vi tittar på just nu, säger han.

Karin Torneklint och Armand Duplantis jublar.

Och då friidrottarna kommer från så många olika håll i landet, kommer det att krävas en hel del hotellrum för de som landar i Sverige sent på lördagskvällen.

Samma sak gäller de som måste åka över med vändande plan söndag morgon.

– Det är alltid tufft ekonomiskt de år som Finnkampen går på bortaplan och goda år då den avgörs i Sverige, säger förbundsordföranden Johan Storåkers.

– Nu är det ett väldigt speciellt år, men vi valt att prioritera Finnkampen och ta extrakostnaden. Vi har jobbat hårt från svenskt håll för att den ska kunna genomföras.

Kostnaderna kommer mer än fördubblas jämfört med ett normalår.

Pengar förbundet hoppas få tillbaka nästa år då tävlingen avgörs på Stockholms stadion.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.