OS-ansökan inlämnad – med politiskt stöd

Publicerad 2019-01-11

Vinter-OS i Stockholm 2026 är fortfarande möjligt. Arkivbild.

Sveriges ansökan om vinter-OS 2026 har nu lämnats in.

Och i grevens tid sade de styrande politikerna i Stockholms stad ja till ett OS.

– Det är en seger, säger SOK:s Peter Reinebo till TT.

Idrottsborgarrådet i Stockholm, Karin Ernlund (C) att man är berett att upplåta arenor och mark i staden för ett OS.

Skälet till att detta besked, som ska ses som ett ja till OS, kommer först nu är att stadshuset i Stockholm på senare tid fått ny information.

– Det har framkommit ny information under hösten och det som är avgörande är att man inte behöver ha Stockholm som en garant för vinterspelen. Att Stockholm inte ska bära några kostnader och inte axla det formella arrangörskapet, utan att det i princip handlar om att hyra anläggningar i Stockholm och upplåta mark, säger Ernlund.

– Och då säger vi att vi såklart att vi välkomnar att hyra ut våra arenor och upplåta våra offentliga rum.

Ernlund medger också att ett stort arrangemang som OS kan få positiva effekter på Stockholms näringsliv när många besökare kommer till staden.

– Men det viktiga i detta är ju att Stockholms skattebetalare inte ska stå för några kostnader av den här typen av arrangemang, säger hon.

Nytt koncept

Det nya politiska styret i Stockholm presenterades i oktober och gav då beskedet att man sade nej till OS i Stockholm eftersom man inte ansåg sig ha tillräckligt med tid för att kunna ta beslut i frågan.

En månad senare var det ganska tydliga nejet inte lika tydligt, då idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) sade att ställningstagandet står fast, men att man skulle titta vidare på underlaget för SOK:s OS-koncept.

Därefter har Sveriges olympiska kommitté (SOK) haft flera möten med politiker och tjänstemän i Stockholm och tjänstemännen har berett ett underlag utifrån informationen.

Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK, påpekar att den ansökan som i dag skickades in – under det officiella namnet Stockholm Åre 2026 – är något som SOK och andra aktörer arbetat intensivt med sedan i somras. Under den fortsatta gången mot IOK:s beslut den 23 juni i Lausanne kommer det säkert bli tvunget att skruva på olika delar i ansökan men det är ett viktigt besked Stockholms stad kom med, säger han.

TT: Hade det ens varit möjligt att lämna in ansökan utan det beskedet?

– Ja, det skulle jag säga – men styrkan i Stockholms besked ligger i en signal till världen om att man ser positivt på att vi genomför ett OS här, svarar Reinebo.

Han fortsätter med att säga att han tycker att ansökan är stark och han tror att den har stor chans att bli accepterad av IOK.

– Vi har väldigt många pusselbitar på plats nu.

I och med ansökningen om vinter-OS 2026 används ett helt nytt koncept från Internationella olympiska kommittén (IOK). Enligt detta koncept är inte längre värdstäderna formella arrangörer och står inte heller för några ekonomiska garantier. SOK har därför enbart krävt av Stockholms stad att man ska få hyra anläggningar och få använda gator och torg till ett OS.

Det stora politiska beslutet som krävs för en OS-ansökan är den statliga säkerhetsgarantin. Eftersom Sverige saknar regering har Sverige fått godkänt från Internationella olympiska kommittén att komma med säkerhetsgarantin senare.

Enda konkurrenten om OS 2026 är ett italienskt koncept i Milano och Cortina.

Följ ämnen i artikeln