”Tränarna är på mig om att ta mer ansvar”

Jacob Une Larsson om tomrummet efter Danielson

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Jacob Une Larsson.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Jacob Une Larsson.

Utan Marcus Danielson har Djurgården ett hål att fylla i backlinjen.

Jacob Une Larsson är redo att axla ansvaret.

– Jag är ganska övertygad om att jag har det i mig, säger han.

När Djurgården sålde Marcus Danielson till kinesiska Dalian var planen att plocka in en ny mittback. Sedan slog coronapandemin.

Nu ser laget ut att få klara sig med Erik Berg, Alexander Abrahamsson och Jacob Une Larsson, åtminstone under inledningen av allsvenskan. Den sistnämnda var ordinarie mittback med Danielson i fjol och är redo att ta ett större ansvar i år.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Guldbackparet Danielson/Une Larsson – här under januariturnén med landslaget.

– Jag hade världens lyx förra året som hade Mackan bredvid mig. Erik är erkänt jävligt duktig så honom vet jag var jag har. Alex är kanske lite mer oprövad och skulle han spela får väl jag ta ett lite större ansvar. Jag hoppas också för min egen utvecklings skull att jag kan ta ytterligare kliv i år och kanske även fylla i lite i det som Mackan var så bra på förra året när han styrde och ställde vårt spel mycket, säger 26-åringen och fortsätter:

– Jag är ganska övertygad om att jag har det i mig och jag tror att tränarna tycker det också så de är på mig om att ta mer offensivt ansvar. Att ta fram bollen och styra mer av uppspelen för förra året var det ganska lätt att passa över bollen till Mackan så löste han det mesta. Jag ska försöka att axla ett större ansvar där i år.

Foto: PONTUS ORRE
Marcus Danielson i guldruset 2019.

”Sitter i samma båt”

Danielson, som har tränat med de regerande mästarna den senaste tiden, kan bli aktuell för utlåning till Djurgården om den kinesiska ligan ställs in. Men i dagsläget för inga diskussioner med Dalian.

Oavsett om det blir någon förstärkning i backlinjen eller inte tror Une Larsson att Djurgården kan försvara fjolårets guld.

– Det är så svårt att spekulera i hur allsvenskan kommer bli eftersom det är så mycket som är annorlunda. Men jag ser ingen anledning till att vi inte skulle kunna göra det. Vi har ändå fått behålla ganska stora delar av truppen. Jag tycker att vi borde ha bra chanser, men det är så svårt att veta hur vi och andra kommer att reagera på den här nya allsvenskan, säger han.

Har det någonsin varit så här ovisst?

– Nej, det tror jag inte. Men det har det väl inte i samhället i stort heller. Vi sitter i samma båt som resten av samhället så man får bara anpassa sig. 

Publicerad:

LÄS VIDARE