Italiens OS-bud kan knäcka Sveriges

Publicerad 2019-05-24

IOK lyfter fram flera problem med Sveriges OS-ansökan.

En sak som ifrågasätts: budgeten.

– Det finns fortfarande många frågor som behöver besvaras, säger Octavian Morariu, kommitténs ordförande.

Milano/Cortina vs Stockholm/Åre.

Städerna konkurrerar med varandra om rollen som arrangör för OS 2026 och om exakt en månad avgörs det då IOK:s medlemmar ska rösta.

12–16 mars besökte internationella olympiska kommitténs (IOK) granskningsgrupp Sverige för att se anläggningarna i Åre, Falun och Stockholm och 2–6 april granskade de Milano och Cortina på samma sätt.

I dag släppte de sin rapport.

För- och nackdelar lyfts fram med båda kandidaterna – men sett på det stora hela väcks större frågor för Sveriges kandidatur, jämfört med Italien.

Budgeten ifrågasätts

Två specifika problem lyfts fram.

1) Är Sveriges budget verkligen hållbar?

– Det finns fortfarande många frågor som behöver besvaras. Med det sagt är vi fortfarande mitt inne i en process och har en löpande dialog med de två kandidaturerna. Det är våra medlemmar som ska rösta fram ett beslut och de kommer få möjlighet att ställa frågor, vilket vi förväntar oss att de kommer göra, säger Octavian Morariu, kommitténs ordförande.

2) En enkät genomförd av IOK visar att 58 procent av svenska folket är positivt inställda till OS. I Italien är stödet betydligt större: över 80 procent.

– Ja, siffrorna skiljer sig åt, men utifrån de samtal vi fört med Sveriges representanter har vi förstått det som att 58 procent är en väldigt bra siffra för Sverige, säger Octavian Morariu.

Risk för miljöproblem

De befintliga anläggningarna i Stockholm, Falun, Åre och lettiska Sigulda hyllas – men kommittén är orolig för hållbarheten kring projektet i Hamra.

”Den förslagna Hamra-stadion för längdskidor och skidskytte ligger vid ett gammalt stenbrott. Ett stort anpassningsarbete kommer krävas. Det här kan leda till potentiella problem med föroreningar i markerna och kan påverka vattenkvalitén i en närliggande sjö”, skriver utvärderingskommittén i rapporten.

I övrigt lyfter de fram Sveriges tradition kring vintersport:

”Stockholm Åre 2026 representerar en kandidatur som omfattar och andas den nya Olympiska Agendan 2020, med högklassiga arenor och Sveriges kärlek och tradition till vintersport.”

”Positivt besked”

Richard Briseus, vd för svenska OS-projektet, är trots allt nöjd med rapportens slutsats.

– Idag fick vi ett positivt bevis på att vi har en väldigt bra ansökan om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026 i Sverige. Dagens överväldigande rapport är det hittills tydligaste beskedet på att vi är på rätt väg med att göra vinter-OS och Paralympics mer hållbart, tillgängligt och kostnadseffektivt för framtida arrangörsstäder. Mycket jobb är gjort av många, en hel del jobb återstår men vi kommer att åka till Lausanne och omröstningen 24 juni med ett stärkt självförtroende och en stark tro på att våra spel är skräddasydda för framtida Olympiska och Paralympiska spel, säger han i ett uttalande.

OS 2026 blir första gången som spelen arrangeras enligt IOK:s nya riktlinjer Agenda 2020, vars mål är att minska kostnader och skapa ökad hållbarhet, bland annat genom att utnyttja så många existerande arenor som möjligt.

24 juni utses OS-värden i Lausanne, Schweiz.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.