Efter fångenskapen: ”Levt i ett bakterienäste”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Jelena Leutjanka.
Foto: Carlos Osorio / TT NYHETSBYRÅN
Jelena Leutjanka.

Belarusiska basketstjärnan Jelena Leutjanka fängslades för protester mot sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko.

Nu vittnar hon om tiden i fångenskap.

– Jag har levt i ett bakterienäste. Jag fick inte röra mig på fem dagar och har löss. Allt det här har skadat min hälsa, säger hon, enligt Marca.

Det är drygt två veckor sedan basketstjärnan Jelena Leutjanka greps på flygplatsen i Minsk. 37-åringen, med två OS och priset som bästa center i VM 2010 på meritlistan, fängslades för att ha deltagit i två olika protestmatcher mot landets sittande president, ”Europas siste diktator” Aleksandr Lukasjenko.

Efter 15 dagar i det ökända Okrestina-fängelset och en kortare rättegång släpptes hon mot ett bötesbelopp under torsdagen. I vittnesmålen från rättegången berättar Leutjanka om tiden i fångeskap.

– De utsätter mig för en hälsofara. Det finns ingen sovplats, inget varmt vatten. Jag har inte duschat på 13 dagar och har under fem dagar inte fått lämna cellen. Toalettens avlopp fungerar inte och jag har fått löss, säger hon innan hon får återförenas med sin mamma.

”Inte möjligt på 2000-talet”

Hennes tidigare landslagskollega Natalia Martjenko menade att upplevelsen knappast lär tysta Leutjanka.

– De har gett sig på fel person. Jelena har så mycket erfarenhet, hon har gått igenom så mycket för att vinna tidigare så det är omöjligt att knäcka henne. Hon kommer stå upp för sina principer och sig själv, säger hon till nyhetsbyrån Efe.

Förutom protester mot valresultatet har Jelena Leutjanka öppet kritiserat idrottsminister Sergej Kovaltjuks dekret om att alla belarusiska idrottare ska sjunga nationalsången och att ingen av dem får uttala sig i media utan godkännande från staten eller sina klubbar.

– Det kan inte vara möjligt att införa sådana här regler i centrala Europa på 2000-talet, har hon sagt.

Publicerad: