Här är laget som ska försvara guldet

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

OBERSTDORF/STOCKHOLM. Jonna Sundling, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson.

Så ser laget ut som ska försvara Sveriges VM-guld på damernas stafett. 

– Sverige har aldrig varit bättre, säger Charlotte Kalla.

Samtidigt satsar Norge på Therese Johaug på en tredjesträcka.

Svenska laget har egentligen bestått av tre givna namn och ett frågetecken. Att Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson skulle få en plats har varit givet efter fina distansinsatser så här långt under VM. Men vilka sträckor skulle de få och framför allt vem skulle komplettera trion? 

Svaret: Det är Jonna Sundling som får chansen att ta sitt tredje VM-guld och därmed bli VM-drottning (sannolikt tillsammans med Therese Johaug). 

Sundling får dock inte avsluta stafetten utan kör den första sträckan. Hon lämnar sedan över till Charlotte Kalla som via Ebba Andersson överlämnar avgörandet till dubbla silvermedaljören Frida Karlsson.

Foto: ANDREAS BARDELL

– Vi har suttit hela natten och blandat korten, det är den svåraste uttagningen jag har varit med om att göra, säger landslagschef Anders Byström.

”Svahn med i diskussionen”

– Det är väldigt kul, en ära att få en sträcka, säger Jonna Sundling.

Ledarna bekräftar också att Linn Svahn varit ett namn som varit aktuellt hela vägen.

– Hon har absolut varit med i diskussionen in till slutet. Linn har haft ett tufft mästerskap där hon inte fick träna som hon ville inför mästerskapet. Tufft att inte få göra det man vill, säger Anders Byström.

Samtidigt offentliggjorde Norge sitt lag. Där valde förbundskapten Ole Morten Iversen att peta Ragnhild Haga som var näst bästa norska på 10 kilometer fritt. Han satsar i stället på Tiril Udnes Weng på första, följt av Heidi Weng, Therese Johaug och Helene Marie Fossesholm på avslutningen.

”Prickat formen”

Charlotte Kalla räds inte norskorna. Hon menar att det här är det bästa svenska laget hon varit en del av.

– Vi har aldrig varit bättre. Hela teamet har lyckats med att pricka formen och vallarna levererar fantastiskt material. Det har varit mycket som har gått våran väg men vi behöver fortfarande leverera suveräna prestationer, säger hon.

Frida Karlsson gör debut på en slutsträcka.

– Jag har känt mig sugen på den. Men det var inget vi hade pratat om så mycket, säger Frida Karlsson.

Vad är drömscenariot?

– Drömscenariot att komma in ensam på upploppet och vinka till papp-publiken.

Foto: ANDREAS BARDELL
Publicerad:

LÄS VIDARE