Sverige missade chansen att bli obesegrade i gruppen

Klara gruppsegrare – då förlorade Sverige mot Ungern

Uppdaterad 2021-08-03 | Publicerad 2021-08-02

De svenska handbollsdamerna vann gruppen – men går in i slutspelet med en bitter eftersmak.

Ungern besegrade ett reservbetonat Sverige med 26–23.

– Vi är vidare. Vi släpper denna matchen nu, säger målvakten Jessica Ryde som var bästa svenska i dag.

Efter vinster mot det ryska laget, Spanien och Brasilien var den svenska gruppsegern i OS-handbollen redan säkrad.

Men chansen att för första gången gå obesegrad i ett OS-gruppspel försvann när Ungern brottade ner de svenska damerna.

– Vi ransonerade ut speltiden ungefär som planerat, säger Tomas Axnér.

Det var en reservbetonad uppställning som fick mest speltid. Carin Strömberg, Emma Lindqvist och Jamina Roberts vilade delar av matchen, Linn Blohm satt på läktaren.

Ungerskorna började klart bäst och visade bra form efter en tung start på turneringen.

Ryde höll nere siffrorna

Johanna Bundsen gjorde sin hundrade landskamp i karriären, men det var kollegan Jessica Ryde som var bäst i de svenska laget. Rydes räddningsprocent låg på 35 procent.

Sverige kröp tillbaka i slutet av den första, och det stod 15–15 i halvtid. Nina Dano stannade på ett mål i sin landslagsdebut.

Och 15 mål stod man på i nästan tio minuter av den andra halvleken. Svenskorna hade förtvivlat svårt att få in bollen. Utvisningar och slarviga bolltapp gav Ungern chans på chans att dra ifrån.

– Där tappade vi tråden lite och då straffade de oss obönhörligt. Det var där matchen avgjordes, säger Axnér.

Det offensiva spelet svek, trots att bland annat Roberts spelade stora delar av andra halvlek.

– Vi spelade inte så bra anfallsspel men stod bra bakåt, säger Axnér.

Sydkorea väntar sannolikt

Ungern startade turneringen med tre raka förluster, men har nu sprattlat sig till slutspel. I och med vinst mot Spanien och Sverige tar man sig till kvartsfinal på inbördes möten mot spanjorskorna.

För svensk del väntar sannolikt Sydkorea i en kvartsfinal, förutsatt att Japan inte vinner mot Norge i den sista matchen.