Stjärnan rasar: Fattar ni nu eller?

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Behandlingen av George Floyd och hans död har väckt massprotester runt om i USA.

Även sportstjärnor som basketspelaren LeBron James, amerikanska fotbollsspelaren Odell Beckham Jr och svenske fotbollsspelaren Alexander Isak har reagerat.

”Fattar ni nu!!??!!?? Eller är det fortfarande otydligt?”, skriver basketikonen LeBron James.

46-årige George Floyd dog på sjukhus efter ett polisingripande i Minneapolis, där han trycktes till marken av fyra poliser som bland annat satte ett knä mot Floyds hals.

– Jag kan inte andas, säger Floyd i ett videoklipp från händelsen, där de runt omkring vädjar till poliserna att lätta på greppet.

Förutom de dödliga konsekvenserna har de fyra poliserna nu avskedats. Samtidigt har händelsen mynnat ut i massprotester i Minnesota – och även tunga amerikanska sportprofiler ger sitt stöd till kampen mot polisbrutalitet och övervåld mot afroamerikaner.

LeBron James.
Foto: TT
LeBron James.

”Världen är vidrig”

”Jag ska inte vara tyst längre, och jag orkar inte vara arg längre. Hur ska vi kunna känna oss säkra när de som ska skydda oss dödar oss? När ska minoriteter få vara fria att vara amerikaner?”, skriver DaMarcus Lawrence i NFL-laget Dallas Cowboys .

”Världen är vidrig, det finns ingen förklaring”, twittrar Odell Beckham Jr som spelar för Cleveland Browns.

”Fattar ni nu!!??!!?? Eller är det fortfarande otydligt?”, skriver basketgiganten LeBron James.

Delat protestbild

LA Lakers-stjärnan lägger även upp två bilder med texten ”det här är varför”, den ena på Floyds polisingripande, och den andra på NFL-spelaren Colin Kaepernick när han under nationalsången gick ner på ett knä i en protest – då han inte ville visa stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta och icke-vita.

Kaepernick har delat samma bild, liksom F1-världsmästaren Lewis Hamilton.

Svenske fotbollsspelaren Alexander Isak, som tvingades utstå rasistiska tillmälen under Sveriges EM-kvalmatch mot Rumänien i november förra året, har publicerat videon i sina sociala medier med kommentaren ”Det tar aldrig slut”.  

Publicerad:

LÄS VIDARE