Chile vann mot Sverige – Janne Anderssons första förlust på Friends

Uppdaterad 2018-03-25 | Publicerad 2018-03-24

Chile gjorde drömmål och tog strypgrepp på Mikael Lustig – Sverige svarade med ett fast nackgrepp och en vacker kvittering.

Sydamerikanerna fick dock sista ordet och ordnade Janne Anderssons första förlust på Friends Arena.

– Det är det första laget som kommit hit till Friends och börjat pressa oss högt, säger målskytten Ola Toivonen.

Det började motigt för Chiles storstjärna Arturo Vidal. Efter dryga kvarten spelad gick han upp på en höjdboll i Sveriges straffområde och manglades mellan målvakten Kristoffer Nordfeldt och mittbacken Andreas Granqvist.

Bayern München-stjärnan låg kvar i gräset och vred sig i plågor, men reste sig till slut och kunde spela vidare.

Vidal verkade inte alltför påverkad av den bryska behandlingen och efter 22 minuter gav han Chile ledningen med ett drömmål. Efter en hörna fick han bollen precis utanför straffområdet och sköt ett avstämt hoppskott på halvvolley rakt upp i krysset.

Sveriges svar kom omgående. Emil Forsberg kombinerade med Victor Claesson och Ola Toivonen, vilket ledde till att den senare kom fri. Toulouseproffset, som har fått begränsat med speltid i klubblaget, satte bollen lågt till vänster om målvakten och Sverige hade kvitterat.

”De faller ganska lätt”

I slutade av första halvlek tände det till igen när Sebastian Larsson fick frispark efter att Alexis Sánchez varit sen in i en närkamp. När chilenaren dröjde sig kvar i gräset och höll sig om vänsterbenet tände Larsson till och började skälla på Sánchez.

Chilenaren Isla anslöt och började putta Larsson. Mikael Lustig tog ett nackgrepp på honom och bröstade sedan upp sig mot Vargas. Det fick både Vidal och Hernández att ta strypgrepp på Lustig. När spelarna lugnat ned sig nöjde sig domaren med att varna Isla och Lustig.

– Det blev lite hett ibland, de faller ganska lätt. När man går in och smäller lägger de sig snabbt och skriker åt domaren, säger Martin Olsson.

– Seb gillar att gå in och smälla på och Sánchez gillar inte att ta emot smällar, så det var lite gnäll, fortsätter han.

”Tråkigt att vi inte kan hålla tätt”

Andra halvlek höll inte samma underhållningsnivå som den första och de klara chanserna lyste länge med sin frånvaro.

Men efter 90 minuter kom Sánchez fri i straffområdet. Nordfelt räddade United-stjärnans skott, men var chanslös på returen som rakades in av inhoppande landslagsdebutanten Marcos Bolados.

Matchen slutade 1–2, förbundskapten Janne Anderssons första förlust på Friends Arena.

– På det stora hela gör vi ingen bra match. När vi har 1–1 i slutet mot ett så bra lag är det tråkigt att vi inte kan hålla tätt på slutet, säger Ola Toivonen efter matchen.

– Det är det första laget som kommit hit till Friends och börjat pressa oss högt. Frankrike försökte lite med Griezmann och Giroud, men det räckte inte. Här gick de med hela laget och lämnade mig och Marcus två mot två. När man ser tillbaka på det skulle Marcus och jag ha tagit lite mer löpningar på kanterna och förbi deras mittbackar, fortsätter Toivonen, som dock var nöjd över sitt eget mål:

– Bra mål, bra kombinationer mellan Emil, Victor och mig.