Svenska OS-hoppet om stora skandalen

Publicerad 2020-01-13

Dopade 13-åringar, ett korrupt förbund som medvetet undviker att testa dopningsmisstänkta idrottare och dubbelgångare som kissar rent.

Efter avslöjanden i tyska ARD:s skandaldokumentär om tyngdlyftning är svenska OS-hoppet Patricia Strenius både arg, tacksam – och full i skratt.

– Det är som en komediserie, säger hon.

Det är en knapp vecka sedan tyska tv-kanalen ARD släppte en 45 minuter lång dokumentär som skakar om tyngdlyftningsvärlden. Det är ingen nyhet att dopningen är ett utbrett problem inom idrotten men på trekvart fick tittarna se hur:

Förbundets president, Tamás Aján, misstänks förskingrat mångmiljonbelopp till ett eget schweiziskt bankkonto.

Förbundet till synes undvikit att testa mängder av medaljkandidater inför mästerskap.

Förbundet har styrt testerna på mästerskap med ett misstänkt korrupt antidopningsenhet från samma nation, Ungern, som presidenten.

Thailändska OS-mästaren Rattikan Gulnoi avslöjar inför dold kamera hur hon dopat sig och att så unga som 13-åriga thailändska flickor dopas.

Moldaviska idrottare använder sig av dubbelgångare för att undvika tester mellan tävlingar.

”Att det är så mörkt trodde jag inte”

Framför datorn hemma har Sveriges bästa lyftare Patricia Strenius, 30, sett dokumentären. Hennes första känsla är – trots mörkret – tacksamhet.

– Man är tacksam att det tas upp, att några verkligen gör något och kollar på det här. Jag vet att det förekommer mycket dopning i min idrott, men att det skulle vara så här mörkt... att det är så korrupt att presidenten är involverad är väldigt tråkigt, säger hon.

Vad är värst att se?

– Det är att det är så korrupt, så accepterat att dopa sig i vissa länder. Och oavsett hur mycket man testar, ligger det ändå hos högsta instans som mörkar så spelar det ingen roll. Det är lite uppgivet.

– Vänder man på det är man också orolig att tyskarna, som nu går längst fram här, skulle bli utsatta. Att någon fifflar med deras tester så de åker dit.

Hur ofta testas du?

– Jag har blivit testad elva gånger det senaste året.

Vad tänker du då när man i dokumentären berättar att världens bästa tungviktare, tidigare avstängde Lasha Talakhadze, inte testades utanför tävlingar en enda gång när han vann VM och OS?

– Det är jättekonstigt. Det är talande för hur det fungerar. Man blir avstängd och sedan låter alla bara en vara, det blir ingen uppföljning och ingen påföljd utöver avstängningen. Jag har trott att de ändå blir testade under tiden och efteråt, säger Patricia Strenius.

”Jag kan inte skicka dopningskontrollanter”

En av de mest uppseendeväckande detaljerna i dokumentären var berättelsen från moldaviska landslaget där landslagsläkaren berättar hur varje aktiv också hade en dubbelgångare utsedd för att kunna lura (det redan korrupta) testteamet.

– Det är som en komediserie. Man tänker finns det här verkligen på riktigt. Mutor och sådant kan man se framför sig men när de fixar en tvilling... det blir bara komiskt.

Patricia Strenius viktklass, −76 kilo, har historiskt sett varit illa åtgången av dopningsskandaler. 2012 års samtliga medaljörer diskades i efterhand och guldet gick i efterhand till fyran Lydia Valentin, Spanien. Nu hoppas Patricia Strenius att konkurrenterna ska vara renare än tidigare.

– Det känns som att det är ganska rensat i min viktklass, de länder med många fall är avstängda, säger hon.

Bättre på träning än tävling

De två stora favoriterna till guld är från Kina och Nordkorea.

Det känns inte som att Nordkorea är alldeles okomplicerat när det gäller tester under träningsperioder?

– Nej det är ju det man funderar på. Jag är inte så insatt i deras testpool, det blir mycket fördomar. Men jag har förlikat mig med att jag får göra så bra jag kan. Jag kan inte skicka ut dopningskontrollanter... även om jag skulle vilja.

Ett nytt kvalsystem med krav på sex resultat under ett drygt år fördelat på minst tre olika kvartal gör att det blir svårare att komma undan dopningspolisen. Patricia Strenius har två tävlingar kvar innan hon kan räkna hem sin OS-biljett. Den sista är EM i april.

– Det ser bra ut, men jag behöver fortfarande göra bra resultat i de sista tävlingarna, säger hon.

Vad drömmer du om på ett OS om du kvalar dit?

– Mitt dilemma har alltid varit att få ut det jag gör på träning på tävling. Lyckas jag med det är jag absolut med och slåss om topp fem.

En hög målsättning som går hand i hand med en förhoppning.

– Jag hoppas och tror det här blir det renaste OS:et någonsin.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.