Mot OS-guld 2020

Publicerad 2017-01-25

LILLE. Tack för kampen!
Tack för showen!
Tack för framtidstron!

Sveriges VM är över trots en heroisk insats mot Frankrike.

Det nya landslaget besegrade ingen europeisk toppnation i detta VM. Det har man fortfarande inte gjort.

Men jag är ändå djupt imponerad av hur det här laget har spelat sin handboll, utvecklats på bara ett par månader, hanterat matcherna och lagt grunden för något större. Hade det inte varit för Niklas Landin, som förstås är en del av laget, hade Sverige vunnit över Danmark för där spelade man bättre än danskarna. Man pressade Frankrike och det Norge som nu är framme i semifinal (stort grattis!) körde Sverige över i två matcher före VM.

Jag har inte känt så här mycket för ett svenskt landslag sedan OS 2012 när spelare som Kim Andersson och Jonas Källman efter ett decennium i landslaget äntligen tog sig hela vägen till final.

Och för mig är det här en svensk VM-succé.

För sättet man spelat på.

För attityden man visat.

För identiteten man byggt upp.

För den framtidstro man gett svensk handboll.

Framför allt det sistnämnda.

Som bäst 2020

Om man inte redan har gjort det under den senaste veckan så är det dags för Lasse Tjernberg, Stefan Lövgren, Fredrik Rapp och de andra förbundstopparna att gå ut och köpa solglasögon nu mitt i januarirusket. För så ljus är framtiden för det här svenska landslaget.

15 av spelarna i VM-laget är mellan 20 och 28 år. Hela truppen har en snittålder på drygt 24 år och var den näst yngsta av de 24 lagen i VM.

De senaste sex-sju åren har rubrikerna direkt efter mästerskapen mest handlat om vilka spelare som slutar, vilka som kanske fortsätter och vilka som bör övertalas.

Men den här gången finns det inte ens någon att fråga om hans landslagsframtid.

När Sverige tog VM-guld 1990 med ett, som man då tyckte, nytt, ungt lag var snittåldern ett år högre än nu och supergenerationen med 64:orna var 26 år gamla.

Det här laget bör vara som bäst framåt 2020.

Då har Sverige först ett EM på hemmaplan (med final på Tele2 Arena inför minst 20 000 åskådare), varifrån man tar sig till OS i Tokyo ett halvår senare eller i varje fall ett OS-kval på våren.

Lövgren & Co är inte dumma när de söker mästerskap. Klart att de valde EM ett OS-år.

Hemma-VM 2023

Redan hösten 2015 sa Staffan Olsson:

– Sverige kan ta OS-guld 2020.

Då var det redan klart att Olsson skulle sluta senast efter OS ett år senare och jag tänkte nog i mitt stilla sinne att det var ett sätt att baissa förväntningarna på det egna laget under Olssons sista år och antyda att materialet skulle vara ett annat för den som skulle ta över.

Men Olsson visade experttakter redan då.

2020 fyller Ekberg, äldst av utespelarna här, 32 år.
Appelgren och Nielsen är 31, Andreas Nilsson 30, Darj 29, Lagergren och Gottfridsson 28, Tollbring 25 och Lukas Nilsson 24.

Åldermannen Andreas Palicka blir 34, vilket inte är någon ålder för en målvakt.

Källman och Jakobsson ska med

Tre år senare arrangerar Sverige VM ihop med Polen.

Hela gänget här kan vara med då också.

Vi har med andra ord några mycket intressanta år framför oss med det svenska herrlandslaget.

Vi har nästan glömt det, men det ska vi inte göra: Sverige presterade det man gjorde utan Johan Jakobsson och Jonas Källman.

De vill tillbaka till det här landslaget.

Har de en plats här? Ska Jonas Källman, minst fem år äldre än de andra och med en landslagskarriär bakom sig där han kommit och gått, in här och ta tillbaka den lagkaptensbindel han hade en vecka i november? I den grupp som enligt spelarna själva har den bästa sammanhållningen man haft i landslaget?

Självklart.

Spelare kommer dessutom att komma och gå i det här landslaget av alla möjliga anledningar. Det ska den här gruppen också klara av.

Många spelare, ja i princip alla, ska hyllas för sina insatser de senaste veckorna.

Men den största applåden ska Kristján Andrésson ha som totalentreprenör för det här bygget.

Han har bara kontrakt till sommaren 2018 men det är givetvis han som ska leda det här landslaget ihop med Martin Boquist över 2020 också.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.